BIH

Ove sedmice urgencija Tužilaštvu BiH zbog Softića i Izetbegovića

Srna

24.7.2017

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković najavio je da će ove sedmice poslati urgenciju Tužilaštvu BiH jer ni nakon više od četiri mjeseca nije odgovorilo na krivične prijave koje je ta stranka podnijela protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića zbog ilegalnog pokušaja revizije presude protiv Srbije.

"Tražićemo da nas obavijeste u kojoj fazi se nalazi taj predmet, kao i pojašnjenje zbog čega to još stoji kada je sve jasno i postoji dokumentacija da se radilo o svjesnom manipulisanju javnošću", rekao je Novaković.

On je za "Euroblic" istakao da politički uticaj na Tužilaštvo BiH dokazuje ekspeditivnost u predmetu "referendum o danu Republike Srpske" u vezi sa kojim su od septembra prošle godine saslušani članovi Republičke referendumske komisije, predsjednik Srpske Milorad Dodik i drugi.

"Očito je da Tužilaštvo radi pod određenim političkim smjernicama, prije svega iz krugova međunarodne zajednice i iz Federacije BiH", rekao je Novaković, nakon što je Sud BiH nedavno odbacio tu optužnicu.

Advokat Darko Kremenović smatra da je Tužilaštvo BiH pod uticajem "iste političke partije" ekspresno okončalo slučaj "referendum", dok slučaj Softić nije ni počelo, iako ima više od 80 prijava u vezi sa neizvršavanjem odluka Ustavnog suda.

NDP je polovinom marta podnio prijave Tužilaštvu BiH protiv samozvanog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog pokušaja da mimo institucija BiH izdejstvuju reviziju presude suda u Hagu po tužbi protiv Srbije.

Ta stranka je navela u prijavi da se Softić lažno predstavljao kao agent BiH u Hagu, te da je Izetbegović zloupotrijebio službeni položaj.

Ovakve teze indirektno je potvrdio i Međunarodni sud pravde, odbacivši zahtjev za reviziju, uz obrazloženje da iza tog zahtjeva ne stoji nikakav zvaničan stav institucija BiH

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.