BIH

Čubrilović: Uticaj SDA na pravosuđe zabrinjavajući za sudbinu BiH

Srna

24.7.2017

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je uticaj SDA na Ustavni sud, Tužilaštvo i Sud BiH zabrinjavajući za sudbinu BiH, te naglasio da političko Sarajevo mora prihvatiti da je Srpska ravnopravan entitet čiji se stavovi moraju poštivati.

- Sve za šta se navodno zalaže ta stranka ruši kroz politički uticaj na presude Ustavnog suda. Time je najviše ugrožena budućnost BiH - rekao je Čubrilović.

On je za "Glas Srpske" naveo da se od početka znalo da je optužnica Tužilaštva BiH protiv članova Komisije za referendum o Danu Republike Srpske bila politička i pravno neodrživa, zbog čega je Sud BiH donio jedino rješenje koje ima pravnu osnovu.

- Postupajuće sudije nisu željele da se upuštaju u političke kvalifikacije - rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH pod direktnim političkim uticajem stranaca i bošnjačkih stranaka, jer su trojica stranih sudija i dvoje Bošnjaka, bivših visokih funkcionera SDA, ranije donosili odluke protiv Srpske i demokratske volje srpskog naroda.

Čubrilović kaže da u Sarajevu nikako da prihvate realnost da ne mogu sami vladati cijelom BiH, koja je definisana kao zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te jedino kao takva može opstati.

- Političko Sarajevo mora da prihvati da je Srpska ravnopravan entitet čiji se stavovi moraju poštivati. Srpska nije ugrožena sve dok njene institucije funkcionišu, rade u punom kapacitetu i dok se poštuje Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Čubrilović i dodao da su nadležnosti prenesene na nivo BiH bolje funkcionisale dok su bile na nivou entiteta.

Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a, smatra da je politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da tenzije neće biti smirene do izbora iduće godine.

On je naveo da nije jasno ko čini većinu na nivou BiH i da li Savjet ministara BiH ima podršku.

- Sve institucije su na klimavim nogama, osim institucija Srpske koje su stabilne - naglasio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, situaciju usložnjavaju poslanici i odbornici koji mijenjaju političke stavove i stranke, zbog čega je potrebno što prije mijenjati Izborni zakon i odrediti da mandat pripada strankama, a potrebno je i da političari više vremena i razmišljanja posvete pronalaženju rješenja za osnovna životna pitanja građana i realni sektor.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji, Čubrilović kaže da tu nema sukoba, već različitih mišljenja o pojedinim pitanjima.

- Koalicija na nivou Srpske je stabilna jer donosimo zakone, ispunjavamo obaveze i institucije funkcionišu - istakao je Čubrilović.

On je naglasio da je DNS odlučan da predloži kandidata za jednu od dvije pojedinačne funkcije - predsjednika Srpske ili srpskog člana Predsjedništva BiH.

Čubrilović je rekao da u tom smislu očekuju razumijevanje i podršku koalicionih partnera da bi DNS mogao da od svojih članova i simpatizera traži da daju podršku zajedničkom kandidatu na drugu pojedinačnu funkciju.

On je rekao da DNS u Banjaluci podržava gradonačelnika Igora Radojičića, te da očekuju da će imati dovoljan broj odbornika da formiraju klub koji će sprovoditi stranačku politiku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.