BIH

Poslanik Admir Čavka zatražio sazivanje hitne sjednice Narodne skupštine RS-a o RTRS-u

Avaz.ba

24.7.2017

Poslanik Domovine u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka zatražio je hitno sazivanje vanredne tematske sjednice NSRS o stanju u Radio-televiziji Republike Srpske.

Čavka je to učinio nakon konsultacija sa pokretom Odgovor koji je ovih dana pokrenuo javnu raspravu o zastupljenosti Bošnjaka-povratnika u medijima i javnim servisima u RS-u.

- Uputio sam prijedlog za sazivanje sjednice na temu izvještavanja Radio-televizije Republike Srpske, prvenstveno u smislu analize nezastupljenosti povratnika i njihovih predstavnika, te tendencioznom izvještavanju o različitim oblicima političkog i građanskog organizovanja povratnika u informativnom programu RTRS-a. Riječ je o inicijativi koja je potekla od Pokreta Odgovor, koji su iznijeli činjenice o blokadama BHRT-a, kao i informacije vezane za posljednju odluku Regulatorne agencije za komunikacije koja je utvrdila da je RTRS narušila princip pravičnosti i nepristrasnosti u svom izvještavanju - poručio je poslanik Admir Čavka.

Čavka je dodao i to da je vrijeme da se promijeni pristup javnih servisa prema Bošnjacima-povratnicima, sagleda struktura zaposlenih u RTRS-u, da se vidi koliko se poštuje ravnopravnost jezika konstitutivnih naroda u programu RTRS-a.

Osim toga, kazao je da se treba uzeti u obzir i pretplata koja se ne uplaćuje na jedinstven račun, kao i prodaja programa te da se dobiju konkretni podaci o zastupljenosti vlasti i opozicije u programu.

- Bošnjaci i Hrvati imaju pravo da budu zastupljeni na RTRS-u, na Srni, u izvještajima medija u RS-u. Upravo su imena ovih servisa trebala da nas otjeraju od njih, ali zapravo zaboravljamo da sve to plaćamo svi zajedno, iz budžeta i kroz takse. Zato tražimo naša prava na informisanje i zastupljenost u javnom dijalogu - zaključio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.