BIH

Darmanović: Bez uspjeha BiH nema ni napretka cijelog regiona

E. Ma.

25.7.2017

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović danas su u Sarajevu potpisali sporazum Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

- BiH i Crna Gora imaju izuzetan odnos koji je posljednjih godina doveden na jedan nivo u kojem ne znam kako da se dalje napreduje u političkom smislu. Na temelju toga moramo razvijati ono što nam je blisko i što može građanima donijeti korist - kazao je Crnadak na konferenciji za novinare.

On je rekao da su odnosi dvije zemlje izuzetno bitno zbog rada na održavanju stabilnosti u regionu.

- Mi smo susjedi koji na dnevnoj osnovi bilježe dolazak ljudi iz Crne Gore u BiH, a dolaskom ljeta mnogo više iz BiH u Crnu Goru. Važno je da svi radimo na održavanju stabilnosti u regionu. Raditi na tome da se zadrži aktivan pristup regionalnim inicijativama - kazao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović danas je u Sarajevu izjavio da je Bosna i Hercegovina paradigma uspjeha cijelog regiona.

- Crna Gora je pouzdan partner BiH i obrnuto. Konzistentno smo podržavali integritet BiH, odnosi napreduju. Ovaj sporazum je izraz prijateljstva - kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Obje zemlje će nastojati da potpisani ugovor operacionalizuju, te da vide gdje zajedno mogu uštediti novac.

- Zemlje su posvećene sigurnosti i stabilnosti. Bez toga nema odnosa između nas. Mislim da ono što ostvarujemo, u pogledu napretka - je neka mjera stabilnosti regiona - kazao je Darmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.