BIH

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e: Bez konkretnih rješenja za probleme koji opterećuju rad OSA-e

S. D.

25.7.2017

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH nakon trosatnog zasjedanja danas je prekinula sjednicu bez konkretnih rješenja za probleme koji opterećuju rad OSA-e.

Termin nastavka sjednice bit će naknadno utvrđen. Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda PSBiH, i član Komisije po okončanju sastanka kazao je novinarima da, prema njegovom mišljenju, današnji sastanak Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH nije donio pomake.

Kadrovski sukob

- Današnji sastanak nažalost nije po mojoj procjeni, potenciram mojoj, riješio kadrovski sukob u vrhu naše obavještajne službe. Da budem precizan. Mi Bošnjaci smo najzainteresiraniji da obavještajna služba radi strogo po zakonu. Jer, kada nije radila, kada je postojao AID, bilo je mnogo leševa: Ugljen, Leutar,...Herenda i tako dalje. Mislim da današnja sjednica pokazuje teški kadrovski sukob u vrhu obavještajne službe. Imamo situaciju da glavni inspektor nema kompetencije, po nečijem mišljenju, da kontroliše iznutra transparentnost i zakonitost rada i to može uzrokovati ozbiljne probleme. Lično, i kao SBB, smatram da se u najboljem smislu da sačuvamo obavještajnu službu, moraju i dalje ulagati značajni napori da Služba postane snažna i jaka da odgovori prvenstveno antiterorističkim i drugim svojim sigurnosnim zadaćama. Ovaj menadžment to, po mojoj skromnoj procjeni, sa direktorom koji jeste najveći krivac, neće moći da iznese, ukoliko se politika, političari, Parlament i vlast ne uključe na odgovoran način.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o čemu je konkretno Komisija raspravljala kada su u pitanju nelegalne radnje u OSA-i, Radončić je kazao:

- Generalni inspektor, koji je član najužeg menadžmenta od tri ključna čovjeka, upoznao je Komisiju već prije nekoliko mjeseci da mu je onemogućen rad i pristup dokumentaciji na osnovu koje on može da radi - pojasnio je Radončić.

Na dodatno i pitanje, ima li generalni inspektor po zakonu pristup tim dokumentima Radončić je odgovorio:

- Da . Ali, direktor smatra da je mogao, kao direktor, da mu ukine pravo tog pristupa i tu imamo ne samo kadrovski, nego i legalistički sukob u vrhu Službe koji dobija dramatične razmjere - kazao je Radončić.

Na novinarsku konstataciju da članovi Komisije imaju priliku otvoreno razgovarati s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, te da li su ga pitali zbog čega je glavnom inspektoru ukinuo ovlasti koje mu zakon propisuje Radončić je kazao:

- Ja uopšte ne razgovaram s direktorom OSA-e, Bakir razgovora, mi drugi nemamo tu privilegiju - ironično je kazao Radončić.

Inače, kako je kazao predsjedavajući Komisije Nikola Špirić Špirić, Komisija nije prihvatila zaključke Predstavničkog doma da se on privremeno suspenduje s mjesta predsjedavajućeg. Također, rekao je da su usvojena dva zaključka od kojih je jedan da OSA Komisiji dostavi dopis koji je bez da je obavijestila ili upoznala s tim Komisiju dostavila PIK-u i OHR-u o stastanku u Mostaru.

Drugi zaključak Špirić nije naveo,ali su drugi članovi Komisiej kazali da je zaključeno da OSA radi u skladu sa zakonom.

- Pitanje je hoćemo li imati snage da se uhvatimo sa realnim problemima koji su problemi, ne samo OSA-e, nego problemi u BiH. Protiv sam toga da služba uvede u modus svoga rada verbalni delikt. To sada imamo u Turskoj. Protiv sam toga da oni koji su dio obavještajne zajednice budu mete obavještajne zajednice i to je najveća opasnost. Protiv sam toga da u multinacionalnoj zemlji ostane ovakav princip rada, jer to stvara komociju mnogima da daju i paušalne i pogrešne ocjene o radu službe. Kako je moguće da ode informacija međunarodnim adresama, a da ih nema Komisija. Ako je to ista informacija koju je Bakir Izetbegović poslao Tužilaštvu BiH i ostalim protiv sam toga da služba bude megafon bilo koje političke partije. I to je najveća opasnost u ovoj zemlji - kazao je Špirić.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka i član Komisije ocijenio je današnji dio zasjedanja Komisije „poprilično konfuznim“, za što je okrivio predsjedavajućeg Komsiije Nikolu Špirića. On je kazao da za njega nema nikakve dileme da Predstavnički dom Parlamenta BiH na sutrašnjoj sjednici treba pokrenuti Špirićevu smjenu.

- Jer način kako vodi Komisiju uopće ne doprinosi da se aktualno stanje u Obavještajnoj službi riješi - kazao je Ahmetović.

Stranački interesi

On je ocijenio da je nedavni istup Milorada Dodika u Mostaru kada je rekao da je obavještajna služba neprijateljska služba politički pritisak i pokušaj njene destabilizacije.

- Ali, isto takao način na koji je želi braniti Bakir Izetbegović nije dobar. Ovdje treba posmatrati Agenciju kao vrlo važnu agenciju i izdići se iznad stranačkih interesa koje imaju sva trojica i dovesti službu u poziciju da radi svoj posao kako je definisano zakonom - rekao je on.

Na novinarski upit šta zamjera Bakiru Izetbegovića kada je u pitanju njegov način utjecaja na OSA-u, Ahmetović je kazao:

- Svi žele Obavještajnu službu za sebe i to je problem u ovom trenutku koji ima Obavještajna služba - rekao je on dodajući da o Izetbegovićevom utjecaju na OSA-u nije bilo govora na današnjoj sjednici.

Na pitanje da li će i ko sutra pokrenuti proces smjene Špirića, Ahmetović je rekao da će valjda neko pokrenuti, te da će on unutar Kluba razgovarati o tome.

- Ima puno grlatijih od njih koji se stavljaju u zaštitu nacionalnih interesa, vidjećemo kako će se sutra ponašati - rekao je on. 

Zakonitost i objektivnost

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda i zamjenik predsjedavajućeg Komisije kazao je da bi najradije da određene stvari koje su se čule na Komisiji ostale unutar te Komisije. Odbacio je i izjave pojedinih članova Komisije da je glavni inspektor OSA-e prekršio ili pogazio bilo koju zakonsku odredbu.

- Nema govora o tome. Čak mislim da je u dosadašnjem ponašanju inspektor pokazao da je osoba koja insistira na zakonitosti u OSA-i. U nekim državama glavni inspektor je izvan same službe baš da bi se dalo što više zakonitosti i objektivnosti samoj službi jer je ovo izuzetno važna Agencija pogotovo kada se ima u vidu da je BiH višenacionalna. Sva pitanja su osjetjiva – kazao je Čolak.

On je istakao da u narednom periodu Izvrsno sigurnosni odbor treba da ponese svoj dio odgovornosti i da da glavnom inspektoru odriješene ruke da radi svoj posao. Istakao je i da je zadaća Komisije da ocjenjuje zakonitost rada OSA-e.

- Mi se određenim problemima unutar agencije bavimo već duži period. Očigledno je da ni u samoj Komisiji nema saglasnosti o određenim pitanjima što nikakako nije dobro. Mišljenja sam da itekako imamo prostora za napredovanje unutar službe, ali je očigledno da neke stvari u OSA-i nisu posložene kako treba.Očigledno je da se glavnom inspektoru ne dozvoljava da radi svoj posao kako je zakon propisao – kazao je Čolak.

Čolak je izrazio nadu da će se u što skorije vrijeme problem staviti izvan službe i da će početi raditi odgovorno svoj posao.

- U protivnom mislim da smo svi u problemu. Određene zadaće je dobio i Izvršno-obavještajni odbor, a Komisija treba nastaviti svoj rad nadgledanja. Nadam se da će doći do saglasnosti u samoj službi. Ne vidim nijednog razloga da se glavnom inspektoru uskraćuju njegova zakonska prava - rekao je Čolak.

Na pitanje da li se politika previše miješa u rad OSA-e, Čolak je kazao da takvu mogućnost ne isključuje.

- Ako se i ovlaš prati rad te službe, odnosno pojedinaca iz te službe onda takvu mogućnost ne možemo isključiti - rekao je Čolak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.