BIH

KS: Na Bjelašnici se gradi podzemna garaža vrijedna 2,5 miliona KM

Bjelašnica: Plato na kojem je predviđena gradnja garaže

Piše: F. SABLJICA

25.7.2017

U krugu devet apartmana na Bjelašnici, odmah u blizini hotela „Maršal“ i skijališta, uskoro će biti napravljena podzemna garaža sa 98 parking mjesta. Za počekat radova čeka se još saglasnost zastupnika u Skupštini KS.  

Planinski ambijent

Kako nam kazao načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, gradnja na ovoj lokaciji predviđena je urbanističkim projektom „Srebrena lisica“. Već postoji urađen glavni projekt i izabran je izvođač za tri faze radova.

- Općina i Kanton potpisali su sporazum o finansiranju izgradnje garaže, koja će biti savremena cjelina i koja neće narušavati planinski ambijent. Na njenom vrhu će se nalaziti trg, i to na 3.000 kvadrata, koji će Općina koristiti za sajmove i promociju turizma, općinske manifestacije i kulturne događaje - rekao je Berilo.

Prema njegovim riječima, gradnja će koštati 2,5 miliona KM, a vlasništvo će biti uknjiženo na Kanton i Općinu.

Odluka o upravljanju

- Imamo izabrane izvođače za betonske radove, popločavanje, unutrašnje zanatske radove i rasvjetu. Kad se gradnja završi, odlučit ćemo ko će upravljati, hoće li to biti "Rad", naše komunalno preduzeće "Trnovo" ili ćemo donijeti zajedničku odluku da prodamo garažna mjesta - kazao je Berilo.

Ukoliko zastupnici na sjednici koja će biti održana 31. jula daju zeleno svjetlo, radovi će odmah početi u avgustu i trajati tri mjeseca. Saobraćajnica do buduće garaže već je napravljena.

Konaković: Riješeno parkiranje 

Premijer Elmedin Konaković rekao je da je Općina Trnovo ponudila kvalitetan i kompletan projekt za gradnju garaže.

- Garaža će biti komercijalnog karaktera, profit ćemo dijeliti srazmjerno uloženim sredstvima. Posebno je bitna onima koji na Bjelašnici kupuju apartmane da imaju riješen i problem parkiranja. U svakom slučaju, donijet će novu vrijednost Trnovu i KS - kazao je Konaković.


Berilo: Radovi će trajati tri mjeseca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.