BIH

Burna rasprava u Parlamentu BiH o smjeni Špirića iz Komisije za nadzor OSA-e

S. D./E. Ma.

26.7.2017

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH u toku je rasprava o zahtjevu Aleksandre Pandurević, predsjedavajuće Kluba poslanika SDS-a za smjenom Nikole Špirića (SNSD) s pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, te imenovanjem Borislava Bojića iz SDS-a na Špirićevu poziciju.

Narušen disbalans

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, ponovio je da je ovaj zahtjev prilika da se uspostavi balans propisan Poslovnikom kad je u pitanju sastav ove komisije. Naime, Arnaut je podsjetio da je pri formiranju tri komisije na početku mandata ovog saziva Doma bio narušen disbalans u tri zajedničke komisije, te da je Kolegij u slučaju dvije komisije popravio disbalans.

- Ali, u slučaju Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, Kolegij to nije učinio i tada je uradio jedan loš presedan, reći ću i opasan presedan s obzirom na specifičnost ove komisije, jer, podsjećam, ona je maltene jedina koja nije regulisana samo Poslovnikom već je njeno  postojanje i djelovanje eksplicitno regulisano Zakonom o OSA-i. Prema tome, s te tačke gledišta radi se o izuzetno bitnoj komisiji. To pitanje, nažalost, Kolegij je ignorisao i stavio na glasanje i mi smo dobili, mislim prvi put u historiji PSBiH, zajedničku komisiju gdje postoji taj entitetski disbalans i to na štetu Federacije zato što je sedam članova Komisije iz Federacije, a pet iz entiteta RS, što, jasno je, ne čini dvije trećine u odnosu na jednu trećinu, jer bi onda bilo osam naprema četiri. S obzirom da je sada ovo pitanje ponovo otvoreno u smislu članstva u ovoj komisiji, gdje se predlaže smjena jednog člana komisije iz entiteta RS, predlaže se zamjena drugim članom iz entieta RS, čime bi se zadržao taj disbalans. Ja uopće neću ulaziti u imena, predlažem da se taj smijenjeni član iz RS-a zamijeni članom iz FBiH, čime bi se izjednačio balans - kazao je Arnaut.

Pojasnio je zašto je disbalans u sastavu Komisije opasan presedan.

- Prelazim na član 18. Zakona o OSA-i koji također vrlo jasno i eksplicitno kaže: Članovi Zajedničke komisije kandiduju se sukladno principu proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkom domu - kazao je Arnaut, koji je pojasnio da SDS, koji ima pet poslanika u Predstavničkom domu, u Komisiji već ima dva člana i da su već sada u prednosti, jer su procentualno u komisiji zastupljeno više od procenta koji im pripada Poslovnikom.

Također, Arnaut je pojasnio da ukoliko SDS dobije još jednog člana u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, imat će tri od 12 članova i to je četvrtina poslanika u toj važnoj komisiji.

- Zato ja postavljam pitanje SDA - je li spremna da SDS-u da 25 posto u toj Komisiji? Ja smatram da to nije u entitetskom interesu FBiH. Druga stvar, šta vi radite ako dajete SDS-u 25 posto kontrole nad komisijom, pa to niko nema. Evo pogledajte, u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e, SDA ima jednog člana, SBB jednog, SDP jednog, DF jednog člana i SDS i SNSD imaju po dva člana. Kako sad SDS-u da damo tri člana, a ove stranke iz FBiH da ostanu s jednim - kazao je Arnaut.

On je pozvao Kolegij da dobro razmisli o ovom imenovanju.

Personalna razmišljanja

- Ja stoga pozivam Kolegij da vrlo ozbiljno pristupi ovom pitanju, da se ovdje ne rukovodi dogovorima o OSA-i prije ove sjednice, bez obzira šta su SDA i SDS jedni drugima obećali. Ja vas upozoravam da 25 posto dati SDS-u mimo vrlo jasnih odredbi Zaona o OSA-i, nakon što je već prekršen Poslovnik, nakon inicijative gospođe Pandurević konačno imamo priliku da ispravimo ovu grešku, jer će doći u pitanje kompletan parlamentarni nadzor nad ovom veoma bitnom agencijom za sigurnost BiH. Nemojte da vas personalna razmišljanja odvedu u drugom pravcu - zaključio je Arnaut.

Mladen Bosić (SDS) je rekao da su od početka bili protiv da Špirić bude član Komsiije zbog sukoba interesa jer njegov sin radi u OSA-i.

- RS-u pripadaju četiri mjesta, jer jedna trećina treba da bude iz RS. U ovom Domu iz RS imaju dva Kluba stranaka i jedan predstavnik, tada iz Kluba SDA, Sadik Ahmetović. Dogovorili smo se da damo po dva člana iz Kluba SDS-a i SNSD-a, a onda je SDA insistirao da Ahmetović bude član te Komisije i tako je došlo do ovoga što Arnaut - kazao je Bosić.

Arnaut je rekao da Bosić "hoda vrlo tankom linijom".

- Gospodin Ahmetović, dakle, nije ravnopravan poslanik iz RS-a? Zbog čega? Iz RS-a se bira 14 poslanika u ovom Domu, on je među njima i ulazi u ovu kvotu od četiri, koliko RS pripada. Sve se dijeli tako ne od Dejtona, nego od Ženeve i Njujorka – kazao je Arnaut.

On je odgovorio i Aleksandri Pandurević koja je rekla da je čudi što Arnaut kao pravnik nije podnio krivičnu prijavu jer predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je član Komisije, zna da je Špirić falsificirao zaključke.

- Rekli ste gospođo Pandurević da predsjednik SBB-a zna da je Špirić kršio zakone i po tome bih i ja morao znati. Ne znam. Nije nikada pričao sa mnom o tome. Hoćete li da Vam kažem zašto? Zato što zakon o OSA-i vrlo jasno kaže "potreba da zna". Bez obzira što ja kao poslanik Kluba u Domu imam pravo da znam, time što je ne sjedim u toj Komisiji za nadzor nad radom OSA-e nemam potrebu da znam šta se dešava na toj Komisiji. Time bi gospodin Radončić prekršio zakon ukoliko bi mi rekao šta se dešava – kazao je Arnaut.

On je rekao da ga ne interesuje hoće li Špirić ostati u Komisiji, ali da vidi priliku da uđe neko iz FBiH.

Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) je rekao da je manji problem iz kojeg je entiteta nego problem koji ima Komisija.

On se osvrnuo i na pisanje medija te, kako je rekao, portal koje finansira SDA su prenijeli ako mu je Špirić nudio mjesto u SNSD-u.

- Dno dna. Da Sadik Ahmetović koji je preživio genocid da mu se spočitava to. To rade portali koje finansira SDA. Komisija i način na koji je Špirić predsjedavao je konfuzno, smišljeno konfuzno. Rad ove komisije treba što prije uozbiljiti, ali isto tako treba uozbiljiti i rad OSA-e. Koraci kojima treba koračati je da riješimo ovo pitanje koje je kandidirano na ovoj sjednici. Važno je za ovu zemlju kako funkcionira OSA jer ona mora biti služba svih građana ove zemlje. Trenutno ono što ja vidim je otimanje za OSA-u čija će biti – kazao je Ahmetović.

Pravi smjer

Mirsad Đonlagić (SBB) je rekao da je ovo ozbiljno pitanje o kojem se neozbiljno razgovara nakon čega je zatražio pauzu da bi diskusiju u pravom smjeru.

Nakon pauze, Staša Košarac (SNSD) je podsjetio da je na prošloj sjednici zatraženo da se suspenduje predsjedavajući Komisije, a korišteni su kao argumenti medijski natpisi.

- Znamo kako je Komsija reagovala. Danas imamo drugu inicijativu da se traži smjena Špirića kao člana Komisije. Na osnovu čega, šta je argument – zapitao se Košarac, navodeći da nemaju stav Komisije i samim tim polaznu inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Komisije.

Arnaut je rekao da se radi o jasnom disbalansu na štetu FBiH i prijedlogu SDS-a da se napravi enorman disbalans u korist SDS-a.

- SBB predlaže da se prijedlog odluke Kluba SDS-a razdvoji. Da se prvo glasa da li će smjenjivati bilo koga iz Zajedničke komisije. Ako Dom izglasa smjenu jednog člana da se ispoštuje princip dvije trećine/jedna trećina u korist Federacije, da se ispoštuje Član 18 Zakona o OSA-i. Klub SBB-a će u tom slučaju predložiti za člana Komisije Mirsada Đonlagića – kazao je Arnaut.

Momčilo Novaković (NDP) je rekao da je čuo argumentaciju da OSA vrši andzor nad Parlamentom, a ne Parlament nad OSA-om. On je postavio pitanje ko je kriv.

- Ta Komisija koju smo mi izabrali je bila dužna da obezbijedi da vrši nadzor nad OSA-om. Odjednom je to problem da li će taj novoizabrani član Komisije znati to da radi u odnosu nad drugim članom iz reda srpskog naroda – kazao je Novaković.

Dušanka Majkić (SNSD) je rekla da je nečuven da samo direktor OSA-e u Parlament ulazi sa oružjem, aludirajući na jučerašnju sjednicu Komisije na koju je Osman Mehmedagić ušao sa oružjem. To govori da je Komisija maska, a on je slika i on ne da da Komisija radi svoj posao – kazala je Majkić.

Politički plijen

Nikola Špirić je rekao da je s pažnjom pratio ovu raspravu i da to nije njegova, već Komisija oba Doma PSBiH.

- Zadatak svakog parlamenta je da se obezbijedi parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi gdje obavještajni centar nije pod nadzorom. Opasno je kad obavještajna agencija izađe izvan zakona i nema parlamentarni zakon i ako nema unutrašnjeg nadzora kroz generalni inspektorat. Negdje je generalni inspektorat apsolutno nezavisan, a kod nas je unutar Agencije – kazao je Špirić.

Naveo je da je u interesu ove zemlje da se obezbijedi parlamentarni nadzor jer Agencija ne može biti ničiji politički plijen.

- Ne može Agencija biti pripremana za treninge za predizbornu kampanju unutar stranačkih obračuna. Ne može biti zabranjeno generalnom inspektoru da vodi unutrašnje istrage. Nije dobro u jednoj zemlji koja je ranjiva, koja je izašla iz rata, multietnična - kazao je Špirić.

Dodao je da je jučer na Komisiji čuo najsramnije riječi o vodstvu RS od strane onih koji traže "njegovu glavu".

- Ne može institucija biti meta službe. Ulazi se u opasnu zamku. Zašto se mi bojimo? Nije valjda da se Parlament boji da preuzme svoju ulogu u kontroli. Zašto se bojimo da generalni inspektor dobije zakonitu nadležnost i vrši unutrašnje istrage. Kome to smeta – upitao je Špirić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.