BIH

U ljepotama Počitelja svi su uživali

Piše: S. A. A.

27.7.2017

U Počitelju će večeras u 20.30 sati dodjelom certifikata i prigodnim programom biti završen 53. saziv Internacionalne umjetničke kolonije, koju je i ove godine uspješno organiziralo Udruženje likovnih umjetnika BiH. Tim povodom, ULUBiH poziva sve zainteresirani posjetioci da dođu večeras te da se druže s umjetnicima i domaćinima.  

Pejzažno slikarstvo

U poslijeratnom periodu u koloniji u Počitelju boravilo je više od 1.000 umjetnika, koji su svojim učešćem obogatili kulturnu baštinu BiH. Ove godine, u ovaj hercegovački grad stigli su likovni stvaraoci iz Albanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Rusije i BiH.

Među njima su Burhan Ahmeti iz Gostivara, Guliz Bektimur iz Turske, svestrana umjetnica Nives Cicin- Sain iz Splita, Tijana Mrvošević, svršeni student Akademije s Cetinja, koja prvi put učestvuje u ovoj likovnoj koloniji, zatim Edis Vojić iz Bihaća, koji je zaljubljen u pejzažno slikarstvo te su za njega dani provedeni u Počitelju neprocjenjivi. Iz Sarajeva su stigli Admir Mujkić, predsjednik ULUBiH-a, umjetnica Nermina Varešanović...

 

Njih 25 vrijedno su radili proteklih dana, ali su svi zajedno i uživali u ljepotama Počitelja, ostvarivši i brojna prijateljstva. Imali su priliku upoznati se i sa znamenitostima ove regije.

Nacionalna kuhinja

- Iako je svake godine situacija s finansiranjem ovakvih događaja sve gora, nekako se spontano sve desi, i to na najbolji način. Umjetnici su imali priliku obići Međugorje, Bunu, Mostar, Baćinska jezera, Stolac... Osim što su marljivo radili, puni su lijepih utisaka s druženja u protekloj sedmici. Svi su presretni što su tu, kao i stanovnici Počitelja zbog boravka umjetnika. Dva dana su zbog padavina radili u prelijepim prostorijama kolonije, ali i tada im je bilo lijepo. Uz sve to, uživali su i u nacionalnoj kuhinji, punjenim paprikama, sogan-dolmi, a za večeras im kuhar priprema i specijalno jelo počiteljska kubeta - kazao nam je Denis Jeina, sekretar ULUBiH, koje, inače, ove godine obilježava 70 godina postojanja.

Kako zbog brojnih obaveza proteklih dana nisu uspjeli prikazati planirani dokumentarno-igrani film o Galeriji "Roman Petrović" i životu i radu poznatog umjetnika po kojem je galerija dobila ime, organizatori se nadaju da će za to imati priliku večeras.

 

Slike pred publikom 1. marta  

Sve nastale umjetničke slike obogatit će fundus Internacionalne umjetničke kolonije Počitelj, a tradicionalno će se pred publikom naći na izložbi u Galeriji "Roman Petrović" naredne godine u povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.