BIH

Muftija Adilović: U kodu našeg naroda nije osveta

Muftija Adilović: Pozvao na jedinstvo

A. MANDŽIĆ

30.7.2017

U bugojanskom naselju Vrbanji danas je održana završnica višednevne manifestacije pod nazivom "Šehidima dova, živima opomena", kojom je obilježena 24. godišnjica stradanja 45 bošnjačkih civila ovog te naselja Vrpeć i Crniče. Pobili su ih pripadnici HVO-a između 17. i 28. jula 1993. godine.

Žrtve su bile mahom žene i osobe starije od 55 godina. Brojne delegacije položile su cvijeće i proučile Fatihu ispred spomen-obilježja u Vrbanji.

U Šehidskoj džamiji u Vrbanji priređen je vjerski dio programa, a nakon podne-namaza u ime reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića prisutnima se obratio muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

Da se zločin poput ovoga u Vrbanji ne bi ponovio, pozvao je na jedinstvo, na svijest, na poštivanje bošnjačkih institucija i predstavnika. Potrebno je, kazao je, saznavati i prenositi isključivo istinu.

- U kodu našeg naroda nije osveta, naša vjera nije takva, ali ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ikada više ponovi. Mi tražimo pravdu. Međutim, do dana današnjeg nije mnogo urađeno na procesuiranju i kažnjavanju počinilaca zločina. Osuđena je samo jedna osoba, a znamo da ta jedna osoba nije mogla ubiti 45 nedužnih civila. Nažalost, mi danas od Tužilaštva moramo tražiti da rade svoj posao - naglasio je muftija Adilović.

Organizirana je i protestna šetnja do mjesne džamije u Vrbanji, a manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.