BIH

Zvizdić: Vijeće ministara nastavlja raditi normalno, u punom kapacitetu

Avaz.ba

31.7.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas kako je Izvještaj o radu institucije na čijem je čelu, u Parlamentarnoj skupštini BiH oboren bez ijednog argumenta u nastupima zastupnika.

On je istakao da se radi o politizaciji jer je već počela predizborna kampanja.

Ipak, nada se da će se situacija dalje razvijati u pozitivnom smjeru kako bi se realizovali poslovi poput Upitnika Evropske komisije, kandidatskog statusa u EU, MAP-a, daljeg ekonomskog razvoja, vladavine prava, regionalne saradnje i drugog, te da će Vijeće ministara BiH, za koje kaže da je generator pozitivnih procesa u BiH, biti podržano po svim parametrima.

- Vijeće ministara nastavlja raditi normalno, funkcionalno, u punom kapacitetu, baš kao i danas, ali i otkrio da na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH nije razmatran globalni finansijski okvir za period 2018.-2020. kao podloga za kalendarsku pripremu budžeta BiH i entiteta, jer nije bilo kvoruma - kazao je Zvizdić.

On je komentirao i izjave Milorada Dodika o bosanskom jeziku.

- Kada je riječ o jeziku, da odgovorim, evo ja govorim bosanskim jezikom, ovu konferenciju držim na njemu i svi koji su kroz historiju pokušali da to ospore nisu uspjeli, a neće ni Dodik, niti bilo koja institucija koja ima diskriminatorski odnos prema drugima - kazao je Zvizdić.

Na pitanje o transportnoj zajednici kazao je da stalno razgovaraju s predstavnicima institucija RS o pitanjima od istog interesa te da mehanizam koordinacije u potpunosti funkcioniše.

Govorio je i o Zakonu o akcizama i drugim izvorima prihoda na osnovu kojih se mogu osmisliti budžeti kako bi se pokazalo da imamo kapacitet za vraćanje kredita koji su nam odobreni.

- Ako vlade entiteta imaju bilo koji drugi model ili varijantu, ja ih pozivam da ih predstave javnosti. Ako nemaju, neka kažu da su akcize jedini model za vraćanje kredita recimo EBRD-a za cestogradnju u BiH - rekao je Zvizdić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.