BIH

Počeo 20. internacionalni Festival prijateljstva "Goražde 2017": Predstavljena izdanja knjiga iz prve bh. štamparije

Al.B.

1.8.2017

U okviru Festivala prijateljstva u Goraždu promovirana su fototipska izdanja knjiga prve štamparije u BiH, koja je od 1519. do 1523. godine radila u crkvi Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Goražda. Knjige su štampane uz podršku Vijeća Evrope, u okviru zajedničkog projekta Goražda i Novog Goražda, a povodom obilježavanja 500. godišnjice prve bh. štamparije. 

- Na simboličan način počinjemo pripreme za obilježavanje pola milenijuma Goraždanske štamparije i gdje bi ljepša prilika bila nego na 20. jubilarni Festival prijateljstva. Ova promocija je kruna saradnje dvije lokalne zajednice – Opštine Novo Goražde i Grada Goražda i temelj za buduću saradnju. Inače, lokalitet gdje je postojala i radila Goraždanska štamparija danas je tačka spajanja ove dvije lokalne zajednice – kazao nam je Tomislav Čarapić, šef Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti općine Novo Goražde.

Štamparija u Donjoj Sopotnici kod Goražda, nakon one na Cetinju, bila je druga štamparija na Balkanu. Podršku štampanju njenih, crkvenih knjiga, dalo je Vijeće Evrope. – Za nas je to veoma važno, jer je važno i za regiju. Goraždanska štamparija je nešto na što grad Goražde i cijela regija mogu biti ponosni. Želimo se fokusirati ne samo na gradove poput Sarajeva i drugih centara, već i na regije, biti što bliže ljudima. To je poruka koju Vijeće Evrope želi poslati ljudima ovdje – kazao je šef ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, ambasador Drahoslav Štefanek.

Politički savjetnik Vijeća Evrope, Endrju Ford (Andrew Forde) ističe da Vijeće Evrope radi sa 19 općina u BiH na projektima promocije kulturnog naslijeđa, obrazovanja i drugim oblastima prepoznatim od strane lokalnih zajednica. 

– U ovom slučaju općine Goražde i Novo Goražde su predložile dugoročnu strategiju za razvoj Goraždanske štamparije. Jedna od prvih inicijativa je bila da ponovo štampaju stare tekstove i mi smo vrlo sretni što smo to omogućili, jer vjerujemo u vrijednost kulturnog naslijeđa, ali i u njegov potencijal za razvoj turizma – dodao je Forde. Promociji fototipskih izdanja Goraždanske štamparije prisustvali su i predstavnici nekoliko Općina sa prostora jugoistočne Bosne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.