Konaković, Skaka i Sinanoglu najavili konkretnu podršku radu EDUS-a

Autor:
01.08.2017 17:07
A
A
A

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu razgovarali su danas o modalitetima podrške Nevladinoj organizaciji za rad s djecom s poteškoćama u razvoju EDUS, te o daljnjoj saradnji Kantona i Grada Sarajeva s UNDP-om na provođenju ciljeva održivog razvoja.

Najavljena je realizacija konkretne pomoći i podrške radu EDUS-a u vidu dodjele zgrade na području općine Novo Sarajevo gdje bi bili smješteni centri kroz koje bi to udruženje zbrinulo i educiralo djecu s poteškoćama u razvoju, pri čemu se prije svega misli na predškolski odgoj i obrazovanje.

Sinanoglu je upoznala premijera i gradonačelnika o dosad poduzetim aktivnostima koje su se, između ostalalih, odnosile na dogovorenu podršku nekih istanbulskih općina tom udruženju.

Konaković je informisano koordinatoricu Sinanoglu sa svim vidovima podrške koju Kanton Sarajevo pruža EDUS-u, ali i drugim sličnim udruženjima.

- Četvrti sprat objekta Osnovne škole "Vladislav Skarić" dodijeljen je EDUS-u i tu je sada smješten vrtić kojeg pohađaju djeca članova tog udruženja, a Kanton Sarajevo plaća sve režijske troškove njihovog boravka - naveo je Konaković.

Po riječima gradonačelnika Skake, slične aktivnosti provodi i Grad Sarajevo u saradnji s EDUS-om, a nakon ovog sastanka će ih potpuno usaglasiti i iskoordinirati sa Kantonom.

Razgovarano je provedbi ciljeva održivog razvoja koji su trend u savremenom svijetu, te je predloženo da Kanton Sarajevo, zbog ranije realiziranih aktivnosti i izrađene Strategije razvoja KS sa UNDP-em, bude ambasador održivog razvoja u BiH, saopćeno je iz Pres-službe KS.