BIH

Međugorje: Iščekuju navalu hodočasnika, ali i odluku Vatikana

Međugorje: U osmom mjesecu vrhunac sezone

Piše: M. HODŽIĆ

2.8.2017

U hercegovačkom hodočasničkom mjestu Međugorju juli je, uobičajeno, protekao bez velikih gužvi i hodočasnika. Iz lokalnog Turističkog ureda ističu da tek slijedi udarni period, kada očekuju veliki broj hodočasnika iz cijelog svijeta.


Vasilj: Prava slika

Susret mladih

- Uvijek je sedmi mjesec manje-više takav, s tim što smo za dane vikenda imali pojačan broj što stranih što domaćih gostiju. U avgustu ćemo, što se kaže, biti na vrhuncu sezone jer to je naš udarni period i tek tada ćemo imati pravu sliku - kaže nam Željko Vasilj, voditelj Turističkog ureda u Međugorju. 

Jučer je počeo i međunarodni susret mladih u Međugorju „Mladifest“, koji je, ističe Vasilj, zamajac koji pokreće stvari u pogledu vjerskog turizma. 

- Tada počinju „naša“ tri mjeseca, tj. osmi, deveti i deseti, koji su glavni u cijeloj godini jer tada ostvarujemo najveći broj dolazaka - navodi Vasilj. 

I dok turistički radnici sa zebnjom iščekuju pravu navalu hodočasnika, Međugorje još čeka odluku Vatikana o svom statusu. Posebni Papin izaslanik za Međugorje, varšavski nadbiskup Henrik Hoser (Henryk) bi krajem avgusta trebao podnijeti službeni izvještaj o pastoralnoj situaciji koju je zatekao u ovom hodočasničkom mjestu.

Status mjesta

Nakon toga bi i Papa, navode u Međugorju, trebao donijeti konačnu odluku o statusu ovog mjesta i tamošnjih ukazanja.

Hoser povremeno u Međugorju

- Izaslanik Hoser je formalno još vezan za Međugorje jer je njemu misija povjerena do konca ljeta. U biti, on je glavni dio svog posla obavio, ali još povremeno dolazi u Međugorje. Vjerovatno će do konca osmog mjeseca biti tu, a onda će ići njegov službeni izvještaj u Vatikan pred Papu, a na nama je da čekamo da vidimo šta će se dalje dešavati - ističe Vasilj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.