BIH

Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora

A. Kuburović

Al. Č.

3.8.2017

Sud BiH izrekao je sutkinji ove pravosudne institucije, Azri Miletić, kaznu od  dvije i po godine zatvora u prvostepenom postupku.

Ona je optužena za primanje dara i drugih oblika koristi.

Miletić je proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S1, u iznosu od najmanje 3.000 maraka, radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića i Senada Šabića.

Oslobođena je optužbe za djelo kršenje zakona od strane sudije, uz obrazloženje da Državno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je svjesno kršila Zakon o krivičnom postupku.

Izrečena joj je mjera zabrane vršenja nosioca pravosudne funkcije od tri godine.

Od Miletić se presudom oduzima imovinske korist od 3.000 eura, koji je dužna uplatiti u roku od tri mjeseca do dana pravosnažnosti presude.

Sutkinja Biljana Ćuković je navela u obrazloženju da iako je Sud utvrdio da su naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji bile nezakonite, na osnovu iskaza saslušanih svjedoka i ostalih dokaza utvrđena je odgovornost suspendovane sutkinje Miletić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Sud BiH potvrdio je 22. juna 2015. godine optužnicu protiv Miletić, Senada Šabića i Rame Brkića, optuženih za primanje i davanje mita.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić, koji su prvostepenom presudom Suda BiH osuđeni na 10, odnosno 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, obećali su novac Miletić, koja je bila sutkinja Apelacionog odjeljenja, kako bi utjecali na ishod drugostepenog postupka, što je ona prihvatila, a potom i primila dio obećanog dara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.