BIH

U Sarajevu završen sastanak ministara država regije: Hrvatska mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe

E. Ma.

7.8.2017

U Sarajevu je završen sastanak nadležnih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj.

Na poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, u Sarajevo su doputovali Rasim Ljajić, ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Podsjećamo, ovim Pravilnikom je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

Nakon sastanka, na konferenciji za medije poručeno je da je Hrvatska prekršila odredbe i ugrozila ekonomske interese proizvođača i izvoznika iz regije.

Saopćili su da su potpisali zajedničko pismo koje će tokom dana biti poslano Evropskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskriminatorske odredbe, da cijena inspekcijskog nadzora odgovara stvarnim troškovima postupka i bude usklađena sa prosječnim cijenama u zemljama regiona i EU.

Pozvali su Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema u skladu sa odredbama SSP-a te poručili da će do konačnog rješenja svaka zemlja preduzeti mjere i mehanizme koje smatra adekvatnim.

Također, zatražili su i hitni sastanak sa hrvatskim ministrom zbog posljedica jer žele zaobići najgori scenarij kako se ne bi ušlo u lanac mjera i kontramjera susjeda.

Ministri su usaglasili zajedničke zaključke i potpisali zajedničko pismo Evropskoj komisiji.

1. Poziva se RH da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja . 

2. Cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara cijenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba biti usklađena sa procjenom cijenom koja važi u zemljama regiona i EU. 

3. Traži se hitan sasatank s nadležnim iz RH jer svako dodatno odlaganja proizvodi nesagledive posljedice, prijedlog da se sastanak odrzi u Podgorici. 

4. Poziva se Evropska komisija da se uključi u rješavanje problema. 

5. Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije će pokrenuti odgovarajuće mehanizme. 

6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere. 

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktuelni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.