BIH

Otkriveni u štimanju poslova: Lukač i Čampara brisanjem četvorice Bošnjaka prekršili Zakon i Ustav FBiH

Lukač i Čampara: Nezakonite radnje

Piše: A. NUHANOVIĆ

8.8.2017

O namještanju poslova u Federalnoj upravi policije (FUP) posredstvom direktora Dragana Lukača "Avaz" je prvi pisao prošle sedmice, objavivši da u specijalce nije mogao biti primljen Hamdo Maličević iako je imao 69 od mogućeg 71 boda.

No, Maličević, koji je javno rekao da će otići iz zemlje jer ga je Lukač svojevoljno skinuo s liste iako je bio među prvih 15, nije jedini koji samo zato što je Bošnjak nije dobio posao u FUP-u. Posao nisu dobili ni Edvin Smaka, Nadir Čengić i Halil Ćelović. Direktor Lukač se, bez obzira na bodove koje su osvojili, oglušio na listu komisije te napravio svoju, na kojoj njih nema!

Njihova lista

U nezakonitim radnjama pomogao mu je federalni ministar policije Aljoša Čampara, koji ga je mogao zaustaviti. No, Čampara je sve prešutio i pomogao Lukaču da zaposli podobne, a ne sposobne.

Tako su se na njihovoj listi našli kandidati s malo osvojenih bodova i daleko ispod 15. mjesta.

Tako su kandidati sa 18., 27., 42. i 48. mjesta stavljeni među prvih 15.

- FUP nije privatno preduzeće Dragana Lukača. Uzeo je sebi za pravo da zaposli koga on želi. Njegov saučesnik je ministar Čampara, jer je dopustio da radi šta hoće. Mi mu poručujemo da mu nećemo to dozvoliti, jer stanje sigurnosti u zemlji nikad nije bilo gore. Ulice su nam nesigurne. Neka idu s tih pozicija ako građane neće štititi najbolji momci u zemlji - kažu nezadovoljni kandidati, koje je Lukač prekrižio.

Oni navode da je penzionisani direktor policije postupio nezakonito kad je najuspješnije skinuo s liste jer su Bošnjaci, a na njihovo mjesto stavio Hrvate i jednog kandidata koji se izjasnio kao ostali.

- Odakle Lukaču pravo da kaže da Adnan Duratović nije Hrvat iako je rođen u Rijeci? Neka pojasni zašto je zaobišao Adnana, koji je imao 65 bodova, a izabrao Ivana Vidoševića sa 63, Andreja Lacu sa 57 i Darija Radića sa 52 boda - navodi se u reakciji nezadovoljnih mladića.

Da Lukač nije postupio po zakonu, jasno se vidi i iz analize koju su napravili pravni stručnjaci, i to nakon što je Lukač reagirao na pisanje "Avaza", tvrdeći da je postupio prema zakonu.

Direktor Lukač se u svom odabiru pozvao na članove Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. I to član 41. stav 1.. koji kaže: "Upravom policije rukovodi direktor Uprave policije." To uopće nema veze s oglasom i prijemom kandidata, dakle, ne utječe na zapošljavanje niti na njegovo upravljanje Upravom. Član 11., na koji se, također, poziva, glasi: "Struktura zaposlenih Federalnog ministarstva policije odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema posljednjem važećem popisu." Ovo se, naime, odnosi na uposlene u Ministarstvu i Upravi, a ne na ljude koji tek apliciraju za posao. Također, ovo nije bilo navedeno kao uvjet za zapošljavanje. Čak u formularu piše da izjašnjavanje po ovom osnovu nije obavezno.

Diskriminacija na djelu

Najgore od svega je što se Lukač, dok se pravdao da radi sve po propisu, pozvao i na član 53. stav 3., koji kaže da tek kada policijski odbor odluči o svim podnesenim žalbama, rukovodilac daje konačnu listu svih kandidata. No, Lukač je uzeo zakon u svoje ruke te listu već objavio kao konačnu!

Zaobišao je član 35. Zakona, u kojem se kaže da rad policijskih službenika podliježe nediskriminaciji po bilo kom osnovu, kao što su spol, rasa, religija... Lukač je po ovom članu izvršio direktnu diskriminaciju.

Osim toga, u Ustavu FBiH, član 2., tačka d, doslovno se ističe "zabrana svake diskriminacije zasnovane na rasi, boji kože, spolu, jeziku, religiji, političkim ili drugim uvjerenjima, nacionalnom i socijalnom porijeklu". Tako je direktor FUP-a ugrozio osnovno ljudsko pravo, pravo na rad četiri kandidata.

Krije liste

Zaobišao je Lukač i član 52., koji mu daje u obavezu da navede bodovnu listu kandidata koji su završili testiranje, a zatim i kandidata koje je komisija na bodovnoj listi predložila za zaposlenje.

Umjesto da nam, na upit ''Avaza'', tu listu i testove kandidata dostavi, iz FUP-a je odgovoreno da je sve po zakonu te da je naš upit za njih - provokacija! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.