BIH

Nakon što je uplaćen klirinški dug: Federacija ruski novac troši na krpljenje budžetskih rupa

Vlada FBiH: Još jedan primjer nesposobnosti

Piše: E. D. A.

9.8.2017

Od moderne (brze) ceste Sarajevo - Travnik, barem u dogledno vrijeme, neće biti ništa! Saznaje to „Dnevni avaz“ iz nekoliko izvora. Nakon što je Ruska Federacija Bosni i Hercegovini uplatila kompletan iznos klirinškog duga od 125 miliona dolara, Federacija će novac koji je dobila potrošiti na - krpljenje budžetskih rupa.

Kompletna uplata

Jučer smo zatražili zvaničnu potvrdu ove informacije, ali je od Ministarstva finansija većeg bh. entiteta, do zaključenja ovog izdanja, nismo dobili.

No, krajem jula je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) kazala da likvidnost budžeta FBiH ne bi trebala doći u pitanje iako će izostati 282 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. Razlog očekivane stabilnosti budžeta je taj što se, između ostalog, očekuju vanredni prihodi upravo od Rusije.

Nedostajući novac od MMF-a i Svjetske banke, koji je bio planiran u budžetu, namirit će se i zaduženjem na domaćem tržištu, i to, najvjerovatnije, kroz emisiju obveznica FBiH, a očekuje se i daljnji rast poreznih prihoda.

- Također se planiraju i prihodi od dodatnih dividendi. To bi bili namjenski prihodi koji bi se, najvjerovatnije, koristili namjenski za putnu infrastrukturu da bi se premostili sadašnji zastoji u ovom dijelu - istakla je tada Milićević.

Sredstva od klirinškog duga očekuju i poljoprivrednici jer je Parlament FBiH jednim od zaključaka s tematske sjednice o poljoprivredi zadužio Vladu FBiH da u ovoj godini osigura sredstva upravo iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, istakao je da se poljoprivrednicima duguje oko 20 miliona KM iz 2014. godine.

- Neka namiruje ministrica to što nema MMF-a, ali ono što je Parlament zaključio Vlada treba da ispoštuje. Ili neće biti dobro za poljoprivredu. Ako iz klirinškog duga ne plate dugovanja u poljoprivredi, neće imati odakle drugo - upozorio je jučer Bićo.

Novčana isplata

BiH je jedina uspjela od Ruske Federacije svoj dug naplatiti u novcu. Sve ostale republike bivše Jugoslavije svoja su potraživanja namirile u robi.

Nakon što je iz Moskve stigla potvrda da će samo BiH dobiti novac, predloženo je da se on iskoristi za gradnju moderne brze ceste do Travnika. Objašnjeno je i da bi se time osigurao privredni zamajac u dijelu centralne Bosne i uloženi novac višestruko isplatio za prilično kratko vrijeme.

No, kako federalni premijer Fadil Novalić (SDA) nije uspio osigurati nikakve investicije niti napraviti išta čime bi se stabilno punio budžet, rupe koje su se pojavile popunit će u ovom momentu ruski dug. Za daljnje krpljenje finansijskih rupa Vlada FBiH planira nova kreditna zaduženja, uključujući i uzimanje zajmova kod komercijalnih banaka.

Kako će biti podijeljeno 125 miliona američkih dolara

- 72.591.543 dolara ili 58 posto - FBiH

- 36.295.771 dolar ili 29 posto - RS

- 12.515.783 dolara ili 10 posto - institucije BiH

- 3.754.735 dolara ili 3 posto - Distrikt Brčko


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.