BIH

Dječje igračke opasne po život povučene s bh. tržišta: Pogledajte koje su na spisku

Avaz.ba

10.8.2017

U sedam vrsta dječjih igračaka pronađen je nedozvoljen sadržaj ftalata, zbog čega su ti proizvodi povučeni s bh. tržišta i uništeni. Naime, prilikom kontrola igračaka koje su ove godine vršili Inspekcija RS i Agencija za nadzor nad tržištem BiH od 15 vrsta testiranih igračaka na sedam je utvrđena ova nepravilnost, na osnovu čega je uništeno 1.226 takvih igračaka. 

S tržišta su povučene i uništene sljedeće igračke: patka set, lutka Betty, bicikl Super Star 16, Pony 2 u 1, okretna zvečka Tiny Love, konjić Pony Cutest Pets i lutka Sunshine Angel (pogledajte u fotogaleriji).

- Kada je riječ o dječjim proizvodima prilikom uvoza u prvih šest mjeseci kod pet pošiljki igračaka utvrđene su nepravilnosti te je zabranjen njihov uvoz. Sve pošiljke neispravnih igračaka porijeklom su iz Kine, a analizom je utvrđen sadržaj ftalata iznad referentnih vrijednosti, lako izvlačenje niti i kose, te izrazito iritirajući miris plastike - navode iz Inspektorata RS.

Stručnjaci upozoravaju da ftalati predstavljaju rizik po zdravlje, u plastičnim igračkama to predstavlja opasnost ukoliko dijete igračku stavlja u usta, a veoma često ih ne sadrži cijela igračka, već dio nje.

Ftalati su opasni i za odrasle, a posebna je opasnost za zdravlje beba, kojima mogu ostaviti posljedice na reproduktivne funkcije u budućnosti.

- Mene samo zanima kako se ti silni otrovi u igračkama uvijek pronađu kada su one već na policama, a to znači da ih je već neko i kupio. Sigurna sam da nema djeteta koje nema barem jednu takvu igračku koja je 'promakla' kontrolama - rekla je Bojana N. iz Banja Luke, koja je, kako kaže, šokirana i prestrašena činjenicom da pored svih nastojanja nije u stanju svoja dva sina zaštititi od silnih opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku.

Kada je pitanju dječja hrana, situacija je dosta bolja, jer je Inspekcija za hranu prilikom uvoza u prvom polugodištu pregledala 138 pošiljki dječje hrane, od kojih je za laboratorijske analize uzeto 99 uzoraka.

- Rezultatima analiza potvrđeno je da svi ispitivani uzorci ispunjavaju propisane parametre kvaliteta - kažu iz Inspektorata.

Dodaju da su parametri kvaliteta koje moraju ispunjavati proizvodi koji su namijenjeni za dječju upotrebu propisani različitim zakonima, za različite vrste proizvoda, kao što su hrana, igračke i ostali predmeti opšte upotrebe.

Prilikom kontrole uvoza Inspekcija za hranu, pored provjere prateće dokumentacije, vrši i organoleptički pregled pošiljke (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize, na principu procjene rizika. Kod dječje hrane ispituje se sadržaj teških metala, mikotoksina, konzervansa, bjelančevina, ugljenih hidrata, identifikacija boje, mikrobiološka i zdravstvena ispravnost i drugo.

Takođe i Republička zdravstvena inspekcija prilikom uvoza kontrolira ispravnost predmeta opće upotrebe u koje se između ostalih, svrstavaju igračke, pelene, kozmetika za djecu, sredstva za održavanje higijene i drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.