BIH

Ako ne bude kiše, i rijeci Spreči prijeti ekološka katastrofa

H. Č.

11.8.2017

Ono što se prije nekoliko dana dogodilo jezeru kod Bosanskog Šamca, koje je uslijed dugog sušnog perioda i visokih temperatura presušilo, a tone ribe uginule, od čega se smrad širi na sve strane i ugrožava zdravlja obližnjim povrtanicima u selu Grebnice, moglo bi, ako uskoro ne padne kiša, desiti i na pojedinim dijelovima rijeke Spreče, nizovodno od Lukavca, ka Doboju. 

Poznato je da je 1964. godine sagrađena brana za najveću hidroakumulaciju u BiH, za Modrac. Tako, kada rijeke koje se u njega ulivaju nadođu, preko brane se ispuštaju velike količine vode i sve dođu u korito rijeke Spreče, koja iz tih razloga poplavi Sprečko polje.

Sada, u vrijeme suše, brana ne  da rijeci da teče koliko bi trebala, već se u korito ispuštaju svega 4,07 metra kubna vode, odnosno ispušta se takozvani “biološki minimum” vode u Spreču, zbog čega je njezin nivo došao u stanje da se ova rijeka na mnogim mjestima može prelaziti, a na nekim je gotovo presušila. Ni najstariji mještani ne pamte ovako nizak nivo ove rijeke. On sada ovisi od brane. Ne bude li kiše, ekološka katastrofa ne bi zaobišla ovu rijeku, a o posljedicama ne smijemo ni govorit i- kažu vlasnici poljoprivrednih parcela i ribari u Sprečkom polju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.