BIH

Kontrole Agencije za reviziju privatizacije u FBiH: Utvrđene nepravilnosti u privatizaciji tri preduzeća

Duraković: Dobar prosjek

Piše: M. R. S.

11.8.2017

Agencija za reviziju privatizacije u FBiH od početka godine počela je revizije privatizacije šest firmi i do sada utvrdila nepravilnosti u preduzeću „Poljopromet“ Zenica, „Kladušnica“ Velika Kladuša te „Automehanika“ Sarajevo.

O kojim nepravilnostima i kršenju zakona je riječ, direktor Agencije Vedad Duraković jučer nam nije mogao reći, uz obrazloženje da su uložene žalbe na njihova rješenja pa se čeka okončanje tog procesa.

- Kada je riječ o ostale tri revizije otvorene od početka godine, reviziju za „Šipad komerc“ Sarajevo privremeno smo obustavili zbog nedostatka dokumentacije, a u toku je revizija privatizacije firmi „Borac eksport-import“ Travnik i „Granit“ Jablanica. Do kraja mjeseca planiramo otvoriti još tri revizije - napomenuo je Duraković.

Međutim, prema ovogodišnjem planu rada ove agencije, do 10. jula već su trebale biti okončane revizije privatizacija devet privrednih društava, a do 10. avgusta još dvije.

Ipak, Duraković kaže da im je dobar prosjek kada se uzme u obzir da je ovo obiman posao te dodaje da daju sve od sebe.

Što se tiče revizije privatizacije banaka, od početka godine Agencija je okončala posao za „Investiciono-komercijalnu banku“ Zenica i „Hrvatsku poštansku banku“ Mostar te je konstatirano da su obje provele proces privatizacije u skladu sa zakonom i da nije bilo propusta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.