BIH

Delegati Parlamenta FBiH željeli uzeti novac od Vijeća nacionalnih manjina

Dio članova Administrativne komisije

Piše: M. R. S.

11.8.2017

Još nije odlučeno odakle će Dom naroda Parlamenta FBiH uzeti novac da bi mogli isplaćivati uvećane naknade za odvojeni život delegata. Jedan od prijedloga bio je da se zahvati s pozicije namijenjene Vijeću nacionalnih manjina FBiH, rekli su nam u Domu naroda.

Ono što se zna, dodaju u Domu naroda, jeste da će sredstava za naknade za odvojeni život nedostajati, moguće već za septembar, tako da bi do tada morala biti predložena preraspodjela sredstava unutar budžeta Doma.

Kako su jučer rekli neki od članova Administrativne komisije Doma naroda, za sada nije poznato kada će biti sjednice ovog tijela, koje i treba da predloži preraspodjelu sredstava.

Do ovog „problema“ je došlo jer je 11. januara Administrativna komisija povećala naknade za odvojeni život za 200 KM, a to povećanje nije bilo planirano budžetom.

Prema ranijim tvrdnjama, oko 20 delegata koristi pravo na naknadu za odvojeni život, u koju ulaze još troškovi smještaja i zakupa stana. Njenim rastom sa 600 KM na 800 KM budžet Doma naroda postao je opterećen za barem 4.000 KM više mjesečno.

Podsjećanja radi, u julu su neki članovi Administrativne komisije predložili da iznos ove naknade bude vraćen na 600 KM, o čemu treba da se glasa na sjednici Komisije, ali ovo ne mijenja činjenicu da će novca nedostajati zbog isplate uvećane naknade od početka godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.