BIH

Hodžić: Imamo Vladine špijune među nama

Salihović: Ni sunce ni kiša nas neće otjerati

Piše: A. ČENGIĆ – E. HALIMIĆ

13.8.2017

Puna dva mjeseca demobilisani borci su pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Već 60 dana na temperaturama višim od 40 stepeni i kiši i pljuskovima traže svoja prava, ali rješenja za njih nema. Nurija Hodžić, borac iz Zavidovića, i dalje poručuje kako njih skoro 30, koji su od samog početka u kampu, neće odustati.  

Danas dogovor 

Ističe da su u nekoliko navrata planirali ući u zgradu Vlade.

- Teško smo podnosili vrućine, ali smo izdržali. Prije nekoliko dana dogovarali smo se da uđemo u zgradu, ali neko nas je izdao. Sa stopostotnom sigurnošću tvrdim da imamo Vladine špijune među nama - tvrdi Hodžić. 

On smatra da je nekima namjera da naprave incident, što istinski borci ne žele. Poručuje i da ih Vlada ne može kupiti sa 220 maraka, te da će se danas dogovoriti šta i kako dalje raditi.

- Ne isključujemo opciju da ćemo opet pokušati ući u zgradu Vlade, ali ne znam kada. Trebamo se dogovoriti i vidjeti kako će se situacija razvijati narednih dana. Od ponedjeljka ćemo početi s novim aktivnostima o čemu će mediji biti upoznati - najavljuje Hodžić.

Inače, tek jučerašnji dan demonstrantima je malo lakše prošao, jer je temperatura u Sarajevu bila i 10 stepeni niža nego prethodnih dana, ali su imali novi problem s obilnim kišnim padavinama. 

Borci naglašavaju da su u ratu izdržali i vrućine i mrazove, tako da će izdržati i ovo.

Srediti registar

- Tu sam od početka. Znam da su ovi iz Vlade FBiH otišli na odmore, ali nama to nije bitno. Bit ćemo mi tu kada se oni vrate, mi odavde ne idemo dok ne ispune naše zahtjeve – poručio je Salihović.

Azra Zahirović dodala je da će sve podnijeti kako bi došli do pravog registra boraca i sa spiskova izbacili one koji se nisu rame uz rame s njima borili za BiH.

- Želim vlastima poručiti da ih treba biti sramota, jer su oni otišli na nezasluženi godišnji odmor, dok su nas ostavili ovdje da se cicvarimo na suncu. Neka su, sjedit ćemo ovdje sve dok ne ispune naše zahtjeve – rekla je Zahirović.  

Čekamo da nam se Bakir Izetbegović obrati

- Oni će sljedeće godine krenuti u skupljanje glasova, pa ćemo ih ovdje dočekati. Čekamo da nam se Bakir Izetbegović obrati, ako neće lično, neka nam se obrati putem medija. Nama ne trebaju oni njegovi poklon paketi koje dijeli pred izbore, neka to ostavi sebi, a nama da naša prava - poručili su borci.

Neki uspiju nešto i zaraditi

- Neki od nas našli su sebi posao dok su ovdje u Sarajevu. Nekoliko naših momaka otišlo je do obližnjeg kafića koji se renovira i eno ih već nekoliko dana kreče čovjeku. Šta će, moraju raditi, moraju nekih para poslati svojim porodicama – kazali su borci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.