BIH

Miljević: Iduća nam je stepenica mjerenje s nerazvijenim zemljama Afrike

N. K.

13.8.2017

Evropska privredna komora (EuCham), organizacija sa sjedištem u Budimpešti, uradila je novo istraživanje evropskih zemalja na osnovu njihovog poslovnog okruženja u 2017. godini.

Na listi koju EuCham sastavlja na osnovu indeksa Svjetske banke i izvještaja “Transparency Internationala” o percepciji korupcije, Bosna i Hercegovina nalazi se na 42. mjestu od ukupno 46 zemalja. Iza nas su samo Moldavija, Rusija, Azerbejdžan i Ukrajina. BiH je nazadovala za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu kada je zauzimala 41. mjesto.

Većina zemalja iz regije zabilježila je pad, osim Srbije i Rumunije, a i Hrvatska je s prošlogodišnjeg 26. pala na 27. mjesto. Najbolje zemlje za poslovanje su skandinavske te prvo mjesto zauzima Danska sa 87 bodova, iza nje su Švedska, Finska, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Damir Miljević, bh. ekonomski analitičar, kaže da su ovakva istraživanja najbolji pokazatelj kako svi na neki način napreduju, a samo BiH stagnira, ako i ne nazaduje.

- Ovakva situacija je čista posljedica javašluka naše vlasti, odnosno koncentracija vlasti na njih same, a ne na socijalni i ekonomski razvoj naše zemlje. Najbolje rečeno, naša pozicija u svim istraživanjima je posljedica nečinjenja vlasti. Mislim da nam je sljedeća stepenica mjerenje s najnerazvijenijim afričkim zemljama, ali potrebno je potcrtati da, kakva nam je trenutna situacija u državi, ni tu nećemo dobro kotirati – rekao nam je Miljević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.