BIH

Potočare posjećuju studenti iz Australije, Novog Zelanda, Amerike...

Velik je i broj samoorganiziranih grupa koje svakodnevno stignu u Potočare

A. HADŽIĆ

13.8.2017

Samo u prvoj polovini avgusta Memorijalni centar u Potočarima organizirano je posjetilo više od 30 grupa turista iz raznih krajeva svijeta. Osim što dolaze putem raznih turističkih agencija, čije su balkanske ture, uz Sarajevo i Mostar, Srebrenicu označile kao treću obaveznu destinaciju koju posjećuju u BiH, veliki broj je i samoorganiziranih grupa koje svakodnevno stignu u Potočare kako bi, uz mezarje, obišli i Muzej genocida te ostale sadržaje koji svjedoče o genocidu u julu 1995. godine.

- Skoro da tokom ljetnih mjeseci, posebno u avgustu, nema dana, a da u Memorijalnom centru nema jedna ili dvije organizirane grupe posjetilaca iz raznih dijelova svijeta. Turistička agencija „Topdeck“ iz Londona redovno u Potočare dovodi studente iz Australije, Novog Zelanda, Amerike... Potočare svakog ljeta posjeti velik broj studenata iz Amerike, mahom onih koji studiraju društvene nauke, te koji se bave ljudskim pravima. Skoro svakodnevno imamo grupe iz Italije, Velike Britanije, Holandije, Turske, zatim Švicarske, Njemačke itd. Prije nekoliko dana Potočare je posjetila grupa od 130 mladih izviđača iz Turske - kaže za naš list profesor historije Azir Osmanović, jedan od tri kustosa i prevodioca u Memorijalnom centru Potočari.

Samo tokom jučerašnjeg dana Memorijalni centar su, uz mnoge pojedince, posjetile i dvije organizirane grupa turista iz Turske i Italije. Prema riječima Osmanovića, posebno interesiranje za situaciju u kojoj je izvršen genocid nad civilima Srebrenice vlada među studentima, bez obzira na to iz koje države dolaze.

Za građane BiH Memorijalni centar je postao pravo svetište. Redovno u Potočare dolaze školske ekskurzije, članovi mnogih udruženja, organizacija, klubova. Također, organizirano dolaze izviđači, članovi raznih omladinskih pokreta, mirovnih organizacija, novinari i mnogi drugi. Strance najviše zanima uloga UN-a i holandskog bataljona UNPROFOR-a prilikom zauzimanja Srebrenice od zločinca Ratka Mladića.

Niko ne ostane ravnodušan

- Nema posjetioca koji je došao u Memorijalni centar, saslušao naše izlaganje o događajima iz jula 1995., obišao muzej i druge sadržaje, a da je ostao ravnodušan na ono šta je čuo i vidio – kaže Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.