BIH

Šabić: Radovi na Bjelašnici se odvijaju predviđenom dinamikom

Fena

16.8.2017

Radovi na bh. olimpijskoj planini Bjelašnici se odvijaju  predviđenom dinamikom i do septembra će biti završeni, a posjetiocima će u zimskoj sezoni na raspolaganju biti novi četverosjed i šestosjed.

Radove su danas obišli kantonalni ministar privrede Muharem Šabić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, direktor preduzeća ZOI 84 Midhat Hubijar, te predstavnici izvođača radova.

- Ponosni smo da svi radovi idu po planu, čak neke završavaju i ranije. Svi betonski radovi su završeni, a Vlada Kantona Sarajevo zbog važnosti projekta svaki dan vrši nadzor - kazao je novinarima ministar Šabić.

Istakao je da prema informacijama svih izvođača radova za sada nema nikakvih problema.

- Turizam je jedna od ključnih grana razvoja Kantona Sarajevo i ovim projektima pokazujemo da nam je to u interesu. Vertikalni transport i topovi za snijeg bili su problem na Bjelašnici. Bez toga nema modernog skijanja, sada možemo imati skijašku sezonu pet mjeseci, a poslije ovoga idu projekti koji će obogatiti ljetni turizam - rekao je Šabić.

Hubijar je istakao da se ZOI'84 nosi s jednim od najkompleksnijih projekata trenutno u Federaciji BiH, a da su na ovo čekali 25 godina.

Kazao je da je kapacitet šestosjeda 1.800 putnika u jednom satu, a da će trasu prelaziti za pet i po minuta.

- Imamo puno veću brzinu i imat ćemo manje redove iako je trasa duplo duža nego do sada - naglasio je Hubijar.

Mišljenja je da u bliskoj budućnosti, pa čak i ove godine, Bjelašnica može biti lider zimske sezone.

Na Bjelašnicu je na početku radova dostavljeno 30 topova za snijeg, konstrukcija polazne stanice i dijelovi stubova za šestosjed, te dio konstrukcije dolazne stanice i ankeri za stubove.

Radi se o najvećem projektu koji je pokrenut na olimpijskim planinama u postratnom periodu, a vrijedan je 16 miliona KM. Sredstva su osigurali Vlada i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. U sklopu vodosnadbijevanja za vještačko osnježenje postavljeno je gotovo 3.800 metara cijevi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.