BIH

Crnalić: Tužilac Mihajlović od početka pravio kardinalne greške

M. Kadrić

M. Aš - K. Ke.

16.8.2017

Ulaganjem desetak proceduralno uobičajenih dokaza Tužilaštva BiH danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a.

Tužilaštvo BiH je uložilo u spis više naredbi o provođenju istraga, dostavnice i dokaze prepiski između Suda, Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Osporili dokaze


No, kao i prošli put, odbrane su u startu osporile zakonitost dokaza Tužilaštva BiH, počevši od prijedloga Tužilaštva za određivanje posebnih istražnih radnji od 22. decembra 2015. godine koji se odnose na optuženu Bilsenu Šahman i Bakira Dautbašića, pa do prijedloga naredbe „BH Telecomu“ za dostavljene listinge poziva za četiri telefonska broja - Šahmana, Dautbašića te svjedoke Sabahudina Žuju i Azru Sarić.


Dragan Barbarić, jedan od Radončićevih advokata, kazao je u sudnici da prigovori odbrane imaju karakter univerzalnog prigovora, pozivajući se na standarde Evropskog suda za ljudska prava, član 10. stav 2., prema kojem su svi dokazi Tužilaštva pribavljeni nezakonito.


Barbarić je, obraćajući se Sudskom vijeću, kazao da je zanimljivo da Tužilaštvo BiH nikada Sudu BiH nije dostavilo ni izvještaj o provođenju posebnih istražnih radnji, potcrtavši da onda nije moguće ni utvrditi jesu li te mjere faktički ikada i provedene. Osvrnuo se i na to da odbrana smatra da nije bilo nikakvog osnova za izdavanje naredbe za posebne istražne radnje, jer u momentu kada su izdate naredbe, Tužilaštvo BiH nije utvrdilo ni osnov sumnje.


Advokat Barbarić je pojasnio i da Tužilaštvo BiH nije moglo voditi ovaj postupak jer nije moguć utjecaj na svjedoka koji svjedoči u postupku pred sudom u drugoj državi, jer naš Krivični zakon to ne predviđa.

On je u nastavku svog izlaganja kazao da će poseban argument odbrane u nastavku suđenja biti dostavnica Tužilaštva BiH upućena SIPA-i, a odnosi se na naredbu za posebne istražne radnje.


Barbarić je rekao da na dostavnici nema ni vremena kada je upućena, niti je potpisana, osim datuma 23. decembra 2015.


- No, u izvještaju SIPA-e se navodi samo jedna naredba, i to od 15. decembra 2015., s tim da je nama tužilac Božo Mihajlović ovdje svima rekao da je to greška i da se radi o 23. decembru, a ne 15. decembru - rekao je Barbarić.


On je danas posebno ukazao na nelogičnost da je prema SIPA-i otišao nalog da se uradi analiza komunikacija četiri telefonska broja, bez Radončićevog, kojeg je onda neko, kako je pojasnio, na svoju ruku dopisao u SIPA-i.


- To je onda iskorišteno da se otvori istraga i da se Radončić stavi pod posebne istražne radnje. Cijela ta procedura je nezakonita - rekao je Barbarić.


Šef Radončićevog advokatskog tima Asim Crnalić, u izjavi za novinare, kazao je da je odbrana tokom ročišta uglavnom prigovarala na zakonitosti iznesenih dokaza, odnosno prigovori odbrane su se uglavnom odnosili na nezakonitost naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji.


- Suština je u tome da ne postoje osnove sumnje za sprovođenje tih istražnih radnji. Prije svega zbog toga što je u svim dokumentima Tužilaštva naznačeno da je ometanje rada pravosuđa, kao krivično djelo koje se stavlja našim branjenicima na teret, počinjeno tako da se navodno prijetilo, odnosno što su u optužnici prijetili, odnosno zastrašivali Azru Sarić, koja je svjedok u predmetu koji se vodi na Kosovu. U članu 241. Krivičnog zakona BiH rečeno je da to krivično djelo čini onaj koji prijeti svjedoku ili ga zastrašuje u predmetu koji se vodi pred Sudom BiH. Naravno, i u skladu s Krivičnim zakonom BiH - kazao je Crnalić.  


Otrovna voćka


On je dalje naveo da odbrana smatra da nije bilo nikakvog osnova za izdavanje naredbe za posebne istražne radnje, te da Tužilaštvo time nisu naknadno ništa korisno ni stekli.


- Od samog početka se sve pogrešno radi. Tužilaštvo nije moglo voditi ovaj postupak jer nije moguć utjecaj na svjedoka koji svjedoči u postupku pred sudom u drugoj državi, to naš Krivični zakon ne predviđa. Odredbe su sasvim jasne, nije potrebno nikakvo tumačenje, tako da uopće odbrani nije prihvatljivo i nije jasno da je Tužilaštvo (s postupajućim tužiocem Božom Mihajlovićem) od samog početka učinilo tako kardinalnu grešku.

Vidjet ćete kada budu iznošeni dokazi u nastavku, onda se Tužilaštvo pokušalo popraviti tako da je navelo i neke postupke koji se vode u BiH, ali to je naknadna pamet koja nema nikakvo značenje jer je čitav postupak od početka pogrešan i kontaminiran i ne može se popravljati naknadno. Čuli ste moje kolege koji govore o plodovima otrovne voćke, ono što je nezakonito od početka nezakonito je do kraja - zaključio je Crnalić.


Radončić: Sve ću učiniti da moj advokatski tim pozove Izetbegovića


Tokom obraćanja novinarima Asim Crnalić je rekao da se advokatski tim Radončića dvoumi u vezi s tim  hoće li kao svjedoka odbrane pozvati i Bakira Izetbegovića.


Novinari su potom insistirali da Radončić razjasni dilemu, a on je vrlo ironično odgovorio sljedeće:


- Izetbegović je moj omiljeni lik i sve ću učiniti da uvjerim advokatski tim da ga pozovemo za svjedoka. Nakon toga, nasmijani Radončić je otišao, ali je vrlo ozbiljno rekao našem novinaru da Izetbegović može biti kapitalno važan svjedok, jer Radončić sumnja da je on organizator i politički nalogodavac ove tužilačke farse.

Radončić: Pozvat ću ga. M. Kadrić

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.