BIH

Ambasador Skalnik: Bh. studenti briljiraju na češkim univerzitetima

Fena

17.8.2017

Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik susreo se u četvrtak sa studentima koji će od septembra ove godine studirati na nekom od čeških univerziteta. 

Uz prigodne poklone, ambasador je čestitao novim stipendistima, kojih je ove godine devet, te izrazio nadu da će biti uspješni studenti.

S obzirom na to da, kako je kazao, studenti iz BiH uživaju veliki ugled i briljiraju na češkim univerzitetima, Vlada Republike Češke je osigurala stipendije za pune programe u okviru dodiplomskog, magistarskog ili doktorskog studija u periodu od dvije do pet godina, i to na češkom ili engleskom jeziku.

U Republici Češkoj su uspješno završili studije ili još studiraju deseci studenata iz BiH, a neki od njih su prisustvovali i današnjem sastanku s ambasadorom i budućim stipendistima prenijeli svoja iskustva i utiske studiranja u Češkoj.

Novi krug prijava za akademsku 2018./2019. godinu je već otvoren i sve informacije su dostupne na stranicama Ambasade Republike Češke u Sarajevu: wwwmzv.cz/sarajevo.

Projekt stipendiranja studenata iz BiH je jedan od najprivlačnijih za bh. studente koji na češkim univerzitetima studiraju elektrotehniku, medicinu, biomedicinu, psihologiju i postižu veliki uspjeh.

Tokom studiranja, osigurane su im stipendije u iznosu od 1.200 KM, zdravstveno osiguranje, besplatno školovanje, a studentima češkog jezika je osiguran i intenzivan kurs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.