BIH

Opozicione stranke oštro osudile izjavu SDA-ovog podmlatka: Revizionistički odnos mladih nacionalista koji slijede svoje stranačke kolege

Avaz.ba

17.8.2017

Nakon što je vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Općine Stari Grad Tarik Dautović najavio promjenu imena ulice Maršala Tita u Sarajevu u ulicu Alije Izetbegovića, oštro su reagirale opozicione stranke.

Iz DF su naveli da su uporna agitovanja da se promijeni naziv ulice Maršala Tita, prerasla u fatalističku borbu SDA kadrova, koji uporno žele izbrisati blistavu historiju naše države i glavnog grada.

- Vodeći se historijom, a i činjenicom da agitatori istu ignoriraju, ovim putem ih informiramo da je taj dio ulice nosio naziv po diktatorima i osvajačima za njihovog života, a danas ulicu zovu po oslobodiocu i dokazanom antifašisti, kojim se mogu ponositi svi u našoj državi bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Ne razumijemo potrebu neupućenog, ograničenog i opijenog podmlatka Stranke demokratske akcije, potpomognutog stranačkom propagandnom mašinerijom u nastojanju da se u konflikt dovedu dvojica dokazanih antifašista, a to su gospodin Alija Izetbegović i drug Josip Broz Tito.

Pitamo ove agitatore je li prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine mogao promijeniti ili inicirati promjenu naziva ulice kada je to bilo najlaške za učiniti!? Pitamo vas zašto to nije učinio, niti on, niti njegovi najbliži saradnici!? Zato se, na kraju, pitamo na koga se to ugleda SDA-ova „zlatna mladež“?

Da li možda odgovor leži u primjeru ustaških incijativa iz Zagreba koje za cilj imaju osporavanje antifašizma i brisanje svoje svijetle historije?

Pozivamo SDA mladež da svoje idole ne pronalaze u pratiocima i ideolozima fašizma, a građane Sarajeva da sa ponosom brane ono što su odbranili u najtežim vremenima i da zaštite svoje antifašističko naslijeđe -  - piše u saopćenju za medije DF-a.

Forum mladih SDP BiH također oštro je osudio, kako se navodi, ponovni napad na antifašističke tekovine države Bosne i Hercegovine i ime Josipa Broza Tita, najzaslužnijeg pojedinca iz narodnooslobodilačke borbe koja je donijela oslobođenje naše države od fašizma 1945. godine i dala državi sadašnje granice.

Oni navode da današnji istup mladog vijećnika SDA Tarika Dautovića jasan je pokazatelj revizionističkog odnosa mladih nacionalista, koji slijede svoje stranačke kolege, koji su ovu državu odvele u rat, ali i pokazuje da prate svjetski trend rastućeg fašizma.

U saopćenju navode i ono što je Dautović rekao.

- "Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati.", Dautović jasno pokazuje svoje lično nepoznavanje historije Bosne i Hercegovine ili pokazuje samo vještu instrukciju starijih kolega iza stranke da fašizam bolje prolazi kad se mijenjaju činjenice.

Red je da mladog kvaziploitičara naučimo nekoliko činjenica iz bliže i dalje historije BiH. Neka se prisjeti da je za vrijeme Tita izmijenjen Ustav SFRJ, tačnije 1974. godine i time dato pravo muslimanima da se izjasne kao ravnopravni narod sa svim narodima i narodnostima tadašnje države, ali i da su vrlo odgovorne funkcije u tom sistemu obavljali upravo pripadnici islamske vjeroispovijesti-muslimani - stoji u saopćenju za javnost.

Dautoviću su poručili da posjeti Spomen-park Vraca pa pročita imena narodnih heroja i boraca koji su dali živote za ovaj grad u Drugom svjetskom ratu. Vjeruju da će naći pripadnike istog etničkog korpusa kao i on sam.

- Samo ovim činjenicama pada teza o zatiranju bošnjačkog intelekta i ne može se uzeti kao ozbiljna ocjena -  navode iz SDP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.