BIH

Boško Jakšić, ugledni srbijanski novinar: "Rat serijama" ugrozit će krhke odnose Sarajeva i Beograda"

Avaz.ba

18.8.2017

Boško Jakšić, jedan od najuglednijih srbijanskih i regionalnih novinara, u komentaru "Rat serijama" u "Politici" je komentirao početak snimanja televizijske serije o Aliji Izetbegoviću i najavu Milorada Dodika da će uskoro početi snimanje serije o Radovanu Karadžiću.

- Nacionalisti se ne predaju! Izgredi u američkom gradu Šarlotsvilu počeli su-zbog istorije. Beli rasisti nacionalisti protestvovali su zbog izmeštanja statue generala Roberta Lija koji je tokom građanskog rata komandovao trupama juga protiv Konfederacije, istorijskog simbola bele nadmoći i crnačkog ropstva.

Ni na ovim prostorima istorija ne može da počiva u miru. Desetine hiljada ljudi u regionu poginule su pod raznim zastavama, ali ni kada je ratni vihor utihnuo zli duh nacionalizma nije vraćen u bocu. Sablasno kruži Balkanom, uzimajući različite forme, nekad lakše, nekad teže prepoznatljivosti.

Nedavno je u Sarajevu najavljeno snimanje mini-serije "Alija", posvećene prvom predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Bakir Izetbegović očekuje da serija o njegovom ocu-koga su producenti turske državne televizije preteniozno nazvali "kraljem mudrosti" "probudi emocije.

I jeste- samo su reagovanja postrojena na istoj liniji vatre na kojoj se nekada ratovalo. Milorad Dodik najavljuje da je namera serije "pranje biografije" čoveka "koji je vodio poltiku smrti za ,mnoge Srbe". Odnos prema nedavnoj prošlosti, brzo se menja. Alija je Bošnjacima heroj. To što je, kao i Franjo Tuđman, umro a da nije odveden u Hag, sada je samo hipotetičko nagađanje..."

"Da li Srbi treba da naprave seriju o Radovanu Karadžiću, aktuelizuje vreme prošlosti jedan beogradski dnevni list.

Na stranu rezultati, koji su u trenutku kada sam pogledao, govorili da je 60.56 odsto za snimanje serije, protiv je bilo 20,66, a da "ne razmišljam o tome" reklo je 18, 78 procenata nepoznatog broja ispitanika. Važnija je ideja. Ko se uopšte setio da pravi anketu na tu temu? Nije to ozbiljno sociološko istraživanje koje bi trebalo da pruži presek stanja nacionalnog raspoloženja i percepcije ko su heroji, a ko ratni zločinci.

Autoru pitanja moralo je da bude jasno da podilazi najnižim strastima u narodu koji nije dovoljno obavešten o zločinima koji su počinjeni u ime srpskog naroda, ali je prečesto-i zbog ovakvih anketa- spreman da živi uz guslarske legende.

Bošnjaci prave seriju o svojoj legendi. Srbi bi, barem ako je suditi prema rezultatima ankete, da prave svoju koja bi - ne sumnjam - glorifikovala čoveka koji je naneo neprocenjivu štetu ugledu srpskog naroda. S obe strane Drine. Serija o "Raši" zamišljena kao odgovor na "Aliju" sigurno se ne bi bavila onim delom biografije bivšeg lidera bosanskih Srba kada se sramno krio od pravde u liku "doktora Dabića" pre nego što je uhvaćen i izveden pred tribunal UN i pravosnažno osuđen za zločine protiv čovečnosti.

"U pravu su verski lideri koji su na nedavnom skupu u Sarajevu javno istakli da su poltičari ti koji stoje na putu mirnog života između muslimanskih, hrišćanskih i jevrejskih zajednica koji pokušavaju da zaborave grozote rata.

"Rat serijama" pretio bi da poremeti ionako krhke odnose između Sarajeva i Beograda", zaključuje Boško Jakšić u svom komentaru.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.