BIH

Obilježena 25. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama: Za jednog ubijenog logoraša zločinci su dobijali 10 mjeseci zatvora!

Sjećanje na ubijene logoraše

Piše: K.K.

21.8.2017

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez logoraša Banja Luka organizirali su danas obilježavanje 25. godišnjice zločina na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić.  

Na ovom mjestu je 21. avgusta 1992. godine strijeljano 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima.

Ovaj zločin izvršio je Interventni vod prijedorske policije, a do sada je osuđeno 11 izvršilaca zločina.

- Ovo je jedan od najokrutnijih zločina koji se desio u proteklom ratu u BiH. Proces Korićanske stijene je daleko od toga da je završen. Mi očekujemo od Tužilaštva BiH i Suda BiH da ponovo otvore ovaj predmet jer postoji još dosta izvršilaca koji su danas slobodni građani u BiH, u susjednim ili nekim preookenaskim zemljama. Najveći krivci za ovaj zločin, a to su planeri i organizatori, tadašnji članovi Kriznog štaba Opštine Prijedor. Zamjerka Tužilaštvu i Sudu BiH je da u svim ovim procesima nisu uspjeli naći tijela ubijenih - kazao je Mirsad Duratović, bivši logoraš i predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banja Luka.

Posmrtni ostaci većine žrtva i do danas nisu pronađeni. U znak sjećanja na ubijene članovi porodica i bivši logoraši u ponor su sa ruba litice 200 ruža.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.