BIH

Nakon pokretanja farse Brisel u nevjerici: Problem vam je Pelješki most, a niste u stanju prevesti Upitnik

Zgrada Evropske komisije: BiH navlači konfliktnu energiju

Piše: K. KEŠMER

21.8.2017

I oni najstrpljiviji i najrazumniji evropski zvaničnici u nevjerici kimaju glavom i polako dižu ruke od BiH nakon najnovije političke farse koju je pokrenula SDA u vidu problematiziranja pitanja gradnje Pelješkog mosta. U našu državu (ponovo) počinju gledati kao na izvor problema.  

Autogol u Trstu

Suština je to raspoloženja zvaničnog Brisela nakon što je SDA, u svrhu predizborne kampanje, tražila stopiranje gradnje Pelješkog mosta, pravdajući to tobožnjom ugroženošću nacionalnih interesa.

- Nije se mreža smirila još od prošlog autogola BiH u Trstu, kad nije potpisan pristup Transportnoj zajednici, a već je stigao novi blam. Ovdje više niko ne gleda ozbiljno na to što se radi niti obraća pažnju zbog vrištanja s vanrednih pres-konferencija. Pada vam kredibilitet, BiH odaje dojam neozbiljnog partnera, a da ne govorim o tome što niste u svom dvorištu pospremili - kazao nam je diplomata iz Brisela.

Kako navodi, EU na Pelješki most gleda kao na svoj projekt, kojim povezuje svoj teritorij, a koliko je važan, pokazuje i cifra koja je izdvojena iz budžeta EU.

- To je most, a ne zid. On treba da povezuje. Prije deset godina bili su razgovori s BiH o tom mostu. Izneseni su zahtjevi i oni su ispunjeni. EU nikad ne bi izdvojila toliko novca da taj projekt nije „čist“. Ponovno pokretanje te teme govori koliko je neozbiljna politika pojedinih stranaka - navodi on.

Zvaničnike EU posebno iritira, dodaje, što bh. političari vrijeme trate na nešto što je davno riješeno umjesto na aktuelne probleme.

 Nema spora

- Poslali smo vam Upitnik. Niste bili u stanju da prevedete ta pitanja mjesecima. To je samo jedan primjer. Imate pune ruke posla ukoliko mislite ići dalje ka EU. Time se trebate baviti, a ne navlačenjem konfliktne energije na sebe - istakao je ovaj diplomata. 

Da je ovakvo raspoloženje u EU, potvrdio nam je i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i poslanik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Stier.

- To će se napraviti i neće biti spora oko toga. Jasno je zbog čega se to radi, proći će ovo razdoblje i ići će se dalje - naveo je Stier.


Niko nije oduševljen potezima BiH 

- Komesar EU Violeta Bulc otkazala je posjetu BiH, komesar Johanes Han (Johannes Hann), također, nije oduševljen posljednjim potezima koje BiH pravi. Treba li bh. vlastima da se ovako ponašaju? Ne treba! Mislim da vam trebaju prijatelji na vašem putu, a vi se trudite da ih je sve manje - zaključio je naš izvor iz Brisela.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.