BIH

Nakon što nije dobio posao u FUP-u | Hamdi Maličeviću na kuću bačena baklja, presječene plinske cijevi, pas poprskan suzavcem...

Piše: A. NUHANOVIĆ

22.8.2017

Prije četiri noći, u četvrtak oko 21.30 stati, na kuću Hamde Maličevića u Sarajevu bačena je baklja. Maličević je jedan od kandidata na konkursu za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije (FUP).

On i još trojica njegovih kolega ostvarili su na konkursu potreban broj bodova, ali njihova se imena nisu našla na spisku koji je sačinio direktor FUP-a Dragan Lukač.

Fantomke na glavi

Zbog sumnje u namještanje konkursa, Maličević je za to javno u medijima prozvao Lukača, navodeći da ga je neopravdano skinuo sa spiska iako je imao 69 od ukupno 71 boda.

Napad na Maličevićevu kuću desio se noć prije zasjedanje Policijskog odbora koji je trebao donijeti konačnu odluku hoće li Lukačev spisak biti poništen ili ne.

Vatra nije buknula zahvaljujući brzoj reakciji sarajevskih policajaca. Kako saznajemo, u to vrijeme u kući je bila Hamdina majka Almedina Buza s njegovim bratom blizancem, Jasminom, stopostotnim invalidom. Hamde nije bilo, jer je prije sedam dana napustio BiH. Sreću da nađe posao okušao je u Njemačkoj, gdje je bio i te noći.

Iz izvora bliskog MUP-u Sarajevskog kantona saznajemo da su u blizini kuće te noći viđene dvije osobe s fantomkama na glavi. Osim toga, na kući su presječene plinske cijevi, zbog čega su odmah ne teren pozvani i pripadnici „Sarajevogasa“ kako bi zavrnuli plin i spriječili katastrofu.


Lošeg zdravlja


O tom događaju u policiji su svjedočile i komšije, a neki od njih su u izjavi kazali da je i na psa Hamdine majke bačen suzavac. Sve to je uznemirilo i mještane Mahmutovca, gdje se nalazi porodična kuća Maličevića.  

Jučer smo pokušali kontaktirati Hamdinu majku Almedinu, koja nam je kazala da je zbog svega što se posljednjih mjesec dana desilo njeno zdravstveno stanje dosta pogoršano. Nije željela iznositi detalje o dešavanjima te noći.

No, poručila je da se ničega ne boji i da je istina sve što je njen sin rekao.

Iz FUP-a o svemu šute!

Na adresu portparola FUP-a u petak smo poslali upit o tome je li Policijski odbor taj dan zasjedao, ali nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Nije nam odgovoreno ni na pitanje hoće li biti pravljen novi spisak ili ostaje na snazi onaj koji je sačinio Lukač, skinuvši s njega četvoricu Bošnjaka, Nadira Čengića, Hamdu Maličevića, Halila Ćelovića i Edvina Smaku.

Oni su po testovima zauzeli 10., 11., 12. i 14. mjesto, a zamijenjeni su kandidatima koji su osvojili 18., 27., 42. i 48., ali su se izjasnili kao Hrvati i ostali!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.