BIH

Obilježena godišnjica pogibije Ramiza Salčina

Fena

22.8.2017

U sklopu obilježavanja 25 godina od pogibije Ramiza Salčina, komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad, danas su članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci obišli njegov mezar na šehidskom mezarju 'Kovači', evocirajući sjećanja na ličnost i djelo istaknutog ratnog komandanta.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast Ramizu Salčinu, nosiocu najvišeg ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan' i odlikovanja Armije RBiH 'Orden zlatnog grba sa mačevima', velikom čovjeku i patrioti koji se nesebično žrtvovao u odbrani Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada.

Ličnosti i djela Ramiza Salčina prisjetio se njegov stariji sin Mirza koji je u vrijeme očeve pogibije imao dvanaest godina, istaknuvši imperativ njegovanja sjećanja na ljude koji su vlastitim djelima i ličnim primjerom svjedočili nemjerljiv doprinos odbrani države Bosne i Hercegovine.

Prethodno su članovi porodice, rodbina i saborci kao i delegacije različitih nivoa vlasti i političkih stranaka te predstavnici boračkih udruženja položili cvijeće na spomen-obilježje u naselju Saraj-Polje, na mjestu pogibije Ramiza Salčina i odali počast heroju odbrane.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, općina Gacko. Sudjelovao je u svim važnijim odbrambenim akcijama s početka agresije, uključujući prve i odsudne bitke za odbranu opkoljenog Sarajeva - od Žuči, Mojmila i Dobrinje, do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo 22. avgusta 1992. od snajperskog hica ispaljenog iz pravca Nedžarića. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjima. Njegovo ime u Sarajevu nose sportska dvorana, ulica i trg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.