BIH

Bh. profesorica zbog koje su mnogi zavoljeli matematiku: Iako ima 62 godine, kreirala je i uređuje matematičku internet-stranicu

Piše: Am. KOVAČ

25.8.2017

Beata Krpan  profesorica je matematike u Katoličkom školskom centru u Sarajevu posljednjih osam godina. 


No, iza ove 62-godišnje profesorice je 38 godina radnog staža.

Za matematiku kaže:

- Matematika je moja ljubav. Matematika - to sam ja. Oduvijek sam je voljela. Još kao dijete sam stalno rješavala neke zadatke, kao da se radi o enigmatici, a ne o tako teškom predmetu - kazala nam je Krpan.


Bojno polje

Ono što je zanimljivo kod ove profesorice matematike i zbog čega se izdvaja u moru drugih bh. profesora jeste činjenica da je ona kreirala i internet- stranicu www.bettymatika.com, na kojoj učenici mogu pronaći razne materijale za vježbanje i proširivanje znanja, a što mnogi profesori u svijetu već odavno rade, ali takvi su rijetki na Balkanu.

Osim matematičkih zadataka, na stranici se nalaze i mnoge zanimljivosti i korisni savjeti.

Krpan ima 62 godine i mnogi u njenim godinama ne znaju ni korisiti internet, ali ova profesorica je sama kreirala stranicu i sama je održava.


Neki od matarijala na internet stanici koju je kreirala profesorica Krpan

- Iako su danas sve moderne tehnologije povezane na internet, ovaj digitalni svijet za jedne predstavlja igralište, a za druge je ono baš poput bojnog polja. Meni lično programiranje nikada nije bilo strano, jer sam nekad radila kao projektant inforamacionih sistema i oduvijek sam se bavila mišlju da imam neku svoju stranicu, neki svoj kutak, da mogu komunicirati s djecom, da im mogu pomagati, da im mogu stavljati primjere zadataka za kontrolne i pismene. Nakon što sam našla program u kojem ću kreirati stranicu, prije dvije godine sam počela s radom i već sada imam 50.000 posjeta.

Zadovoljni roditelji

Stranicu ne posjećuje samo učenici, nego i roditelji učenika. Moja najveća motivacija za rad na ovoj stranici iako nemam zaradu, ama baš nikakvu, jeste kada je učenici koriste i uče - kazala nam je Krpan.

Na stranici se mogu  vidjeti i komentari zadovoljnih kako roditelja, tako i učenika što sadašnjih, što bivših.

Mnogi učenici su zavoljeli matematiku baš zbog ove profesorice čak je izabrali  i kao svoje buduće zanimanje.

- Skoro pa jedina profesorica koja veli: nije sve aritmetička sredina, nego korist učenika. Uistinu sam sretna što ste profesor mojim sinovima. Od vas imaju lekcije, ne samo iz matematike... - napisala je jedna od majki čija djeca pohađaju ovu školu u komentarima na stranici.

Pod palicom ove profesorice mnogi učenici osvajaju  i prva mjesta na takmičenjima širom svijeta.

- Od malih nogu sam sanjala da budem učiteljica i sretna sam što mi se san ostvario i što svoje znanje mogu prenositi na druge. Ovom stranicom htjela sam da razbijem mit da je matematika bauk. Kao dijete sam braću, sestre, komšije, rodbinu postavljala u improvizirane klupe i šarala po vratima dnevnog boravka matematičke zadatke kao da im predajem. Uživam da prenosim svoje znanje na druge, da vidim osmijeh na licima kada shvate gradivo koje objašnjavam i kad ih uvjerim da matematika nije teška i nerazumljiva. Matematika je laka, samo ako se razmišlja, jer, matematika je logika. Ne može se naučiti napamet. Samo treba logički razmišljati i povezivati činjenice i onda se lako dolazi do rješenja. Matematika je svuda oko nas, iako neki smatraju da je matematika izmišljena nauka i da im nikada neće trebati u životu, ispričala nam je ova profesorica.

Jedna od poznanica ove profesorice nam je kazala:

- Šteta pa u moje vrijeme učiteljice nisu bile ovakve i šteta da nemamo još profesorica poput Krpan, jer bi  đaci zavoljeli mnogo više školu i imal bolje rezultate, jer ona nauku ne predstavlja kao nešto teško, nego kao korisno i igru. 


Rješava zadatke i u tramvaju 


Poznanici ove profesorice kažu da, i dok se vozi tramvajem ili trolejbusom, rješava matematičke zadatake i osmišlja kako učenicima što više matematiku približiti.

- Dok god živim, bit ću povezana s matematikom, čak i kada se ne budem aktivno njom bavila - kazala nam je Beata Krpan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.