BIH

Apel GSS Široki Brijeg: Samo kanaderi mogu spriječiti katastrofu na Čvrsnici

Piše: Al.B

25.8.2017

Gorska služba spašavanja Široki Brijeg uputila je apel da se na gašenju požara na planini Čvrsnici hitno angažiraju kanaderi iz susjedne Republike Hrvatske, te da jedino oni mogu spriječiti katastrofu koja može zadesiti ovaj prostor ako se vatra odmah ne zaustavi. 

Gorski spasioci su sa vatrogascima na terenu i ističu kako se gašenju ovog požara u početku moralo ozbiljnije pristupiti, iako se radi o nepristupačnom terenu.  

- Sad je to već veliki požar i bez par kanadera teško će ga biti lokalizirati. Gori čitav plato južne Čvrsnice. Vatra je izašla iz Drežnice i širi se prema vrhu planine, ali i prema Jelinku u posuškoj općini. Može se reći da gori čitava južna strana Čvrsnice, a ako zahvati Jelinak i pređe na sjevernu stranu onda je to drama. Tamo je velika šuma i to se neće moći ugasiti sa zemlje – kazali su nam u GSS Široki Brijeg.

Gorski spasioci apeliraju na sve državne organe koji su u mogućnosti dogovoriti angažman kanadera da to učine, jer ni helikopteri OSBiH, uprkos naporima vojnika, ne mogu učiniti puno u gašenju požara ovih razmjera. 

Kanaderi bi, kao i prilikom intervencije prije nekoliko godina, vodu mogli zahvatati iz mostarskog jezera i za par minuta stići do požarišta.

- Visoka šuma na južnoj strani već gori, a ako požar pređe na sjevernu može izgorjeti cijeli park prirode, sve što je u podnožju planine, poput Risovca, jednog od najvećih izletničkih vikend naselja. Na južnoj strani ima golijeti, pa požar napreduje nešto sporije, ali na sjevernoj je sve visoka šuma – klekovi, munike, borovi ... pa ako ih vatra zahvati onda je to katastrofa - ističu iz GSS Široki Brijeg.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.