BIH

Porodice žrtava iščekuju ekshumaciju: Već 25 godina skoro 100 ubijenih traži smiraj

Selo Donji Korićani sablasno je prazno

Piše: K. KAVAZOVIĆ

27.8.2017

Porodice iz Prijedora i drugih krajiških općina već četvrt stoljeća osluškuju vijesti i na svaki spomen pronalaska novih tragova nadaju se da će doznati nešto o sudbini svojih najmilijih koji su 21. avgusta 1992. godine svirepo ubijeni na Korićanskim stijenama, iznad kanjona rijeke Ilonske, u jednom od najvećih zločina za vrijeme protekle agresije.

Svjedoci zločina

- Bar da mogu proučiti Fatihu i zagrliti nišan. Hoću li to dočekati? Teško - kazala je na obilježavanju godišnjice zločina 81-godišnja Zumra Zaimović, koja je na Korićanskim stijenama izgubila sina jedinca.

Pronalazak skeletnih ostataka i najavljena ekshumacija na lokalitetu Korićanskih stijena nada su za mnoge porodice da će njihovi ubijeni naći konačni smiraj.

- Uočeni su skeletni ostaci nekoliko žrtava na nepristupačnom terenu, u provaliji, u neposrednoj blizini mjesta na kojem su strijeljani – kazala nam je Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.

Nekoliko dana nakon što je obilježena godišnjica velikog zločina, Donji Korićani, selo koje se nalaze na putu između entitetske linije na Vlašiću i mjesta zločina, Korićanskih stijena, sablasno je prazno.

Teško je bilo sresti nekoga od mještana, od kojih su neki bili svjedoci zločina ili kasnijeg premještanja posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka.


Provalija u koju su bacani ubijeni Bošnjaci iz Prijedora

Bez investicija

Iako se već godinama najavljuju investicije u Donjim Korićanima, čini se da je zločin o kojem šute mještani obilježio ovaj prostor za sva vremena.

Od 2003. do 2013. godine na lokalitetu Korićanskih stijena izvršeno je više ekshumacija i pronađeni su posmrtni ostatci 117 žrtava na temelju DNK analize, a traga se još za 98 žrtava.

- U 20 slučajeva nakon izvršene DNK analize porodicama nismo imali šta vratiti – kazala nam je Čengić.


48 posmrtnih ostataka

Najveća ekshumacija obavljena je 2009. godine, kada su pronađeni posmrtni ostaci 48 žrtava. Tada su istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, zajedno s tužiocima i policijom, morali očistiti deponiju smeća koju su napravili mještani Donjih Korićana, kako bi započeli proces ekshumacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.