BIH

Veliki rezultat mladog sarajevskog alpiniste: 12-godišnji Danin Jusko osvojio Mont Blanc

Članovi bh. ekspedicije na Monblanu

Piše: S. NUMANOVIĆ

27.8.2017

Danin Jusko, 12-godišnji Sarajlija, postao je najmlađi Bosanac koji je izašao na drugi najviši evropski planinski vrh Monblan (Mont Blanc). Danin, sin državnog ministra transporta i komunikacija Ismira Juska i polaznik Busshido akademije borilačkih sportova, na vrh od 4.810 metara ispeo se jučer u 9.05 sati.

Čelična volja

Kako nam je preneseno, već u podnožju ovog planinskog vrha, na 2.372 metra nadmorske visine, odakle se kreće na uspon Gouter rutom, službeno osoblje nije bilo sigurno da Danin može izdržati i doći do vrha. Oni su sumnjali da 12-godišnjak može to napraviti.

- Njegova hrabrost, čelična volja i upornost su fascinantni kada krase čak i odrasle. U jednom trenutku na 4.550 metara nadmorske visine bilo mu je toliko hladno rukama da se razmatrala opcija prekida uspona i povratka u dom Gouter. Danin se nije želio vratiti, insistirao je da idemo dalje, par grijača u rukavicama bio je od pomoći - rekao nam je njegov otac Ismir Jusko. 


Mladi Jusko jučer u 9.05 sati na 4.810 metara nadmorske visine

Tim za ponos

Veliku ulogu u pripremama za ovaj uspon imala je Sarajevska škola alpinizma, s Muhamedom Gafićem i Samirom Mehićem na čelu. Tim za ponos cijele BiH činili su i prof. dr. Izet Rađo, Tomislav Cvitanušić, Ermin Skandrić, Mima Vasić i Ismir Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.