BIH

Mostarski vatrogasci na izmaku snaga, noćima na terenu: Vatrena neman guta hercegovačke planine, kritično bilo na Rujištu

Rujište: Situacija sve gora

Piše: M. HODŽIĆ- A. K.

27.8.2017

Vatrena neman koja posljednjih dana proždire hercegovačke planine i brda ne posustaje. Naročito teška situacija jučer je bila na Rujištu iznad Mostara, izletničkom mjestu u podnožju Prenja, gdje se vatra na pojedinim mjestima opasno približila vikend-naselju, a požar koji danima bukti na Čvrsnici jučer je prijetio i približavao se naselju Drežnica, sjeverno od Mostara. Do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ požari nisu bili lokalizirani. 

Bez spavanja

- Ljudi su na granicama, i fizičkim i psihičkim. Stalno se gasi, ne spava se, već tri noći zaredom smo na terenu. To je zaista previše. Upravo se vraćamo iz Drežnice, gdje je situacija, da kažem, na čekanju. Požar je visoko, ali se spušta prema selu. Vatrogasne snage su u pripravnosti. Na Rujištu je gora situacija, negdje je požar i na 50 metara od objekata. Sva tehnika i ljudstvo su stacionirani gore - kazao nam je jučer popodne Dragan Velagić, zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Mostar.  

Na terenu su bili i pripadnici DVD-a „Park prirode Rujište“, GSS-ovci, lovci i planinari iz Sinja i Kaštela koji su se tu zatekli, a vatrogasnim snagama su hranu i vodu dopremali članovi Crvenog križa Grada Mostara.

U četiri navrata na Rujištu je djelovao i helikopter OSBiH, kao i na požarištu iznad Drežnice, a pomoć iz zraka očekivala se i dalje.

Sve izgorjelo

Također, helikopter OSBiH jučer je bio angažiran i na gašenju požara na Čvrsnici, na području općine Posušje, gdje je dan prije bilo dramatično. Brojne vatrogasne snage sprečavale su prodor vatre prema gustoj borovoj šumi i objektima na području Parka prirode Blidinje.

- Situacija je sada stabilna, ali ne može se reći i da je sjajna, jer sve je izgorjelo. Obuhvaćene su ogromne površine i zaista je velika šteta. Nasreću, niko nije ozlijeđen, a spašeni su i objekti. Zapadno prema Blidinju trenutno se nalazi petnaestak vojnika, vatrogasci i GSS-ovi koji brane vatri da prijeđe u gustu borovu šumu. Bila bi katastrofa ako bi tamo prešlo - kazao nam je Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite ZHK. 

Hitnu pomoć u gašenju požara iz zraka zatražile su jučer i vlasti Drvara i Nevesinja. U Drvaru je požar izbio na vodozahvatu koji ovu općinu snabdijeva vodom za piće. I na planini Sniježnici, na području Nevesinja, izbio je veliki požar, a zbog nepristupačnosti terena i opasnosti po naselja zatražen je i angažman helikoptera.

Gori i u Tomislavgradu, privedena jedna osoba  

Dok gore Jadovnik kod Drvara i mjestimično Dinara, u petak su se pojavili požari i na području općine Tomislavgrad, između Eminova Sela i Mokronoga, Šujice i Ravanjskih vrata, na području Čobanovića i Paklina te kod Buškog jezera. Vatrogasci, mještani i šumari cjelodnevno su gasili, a akciju im je na požarištu između Šujice i Ravanjskih vrata, gdje gori visoka šuma, otežavalo minsko polje, pa su čekali da vatra iziđe iz njega kako bi je pokušali obuzdati.  

Komandir Vatrogasnog društva Tomislavgrad Zdravko Jurčević istakao je da je požar između Eminova Sela i Mokronoga uzrokovan paljenjem smeća, zbog čega je jedna osoba privedena. I na području Čobanovića požar je izbio paljenjem vatre na otvorenom, zbog čega je na teren izlazila i policija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.