BIH

Promjene u OHR-u: Dennis Hearne novi zamjenik visokog predstavnika

Avaz.ba

2.9.2017

Dennis Hearne, zamjenik ambasadora SAD u Afganistanu, biće novi prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko.

Trenutni prvi zamjenik Valentina Inzka, američki diplomata Bruce Berton, preuzima dužnost šefa Misije OSCE-a u BiH od Johnatana Moorea.

Hearne bi u BiH trebalo da stigne krajem oktobra ili početkom novembra ove godine.

On je već služio u BiH, i to od 1993. do 1996. godine kao politički savjetnik prvog američkog ambasadora Victora Jakovicha, službovao je u Hrvatskoj, govori i lokalne jezike, a od 1996. do 1998. bio je angažovan za Haški tribunal. Dodira sa našim regionom imao je i dok je službovao kao službenik Ureda za evropske poslove u State Departmentu.

- Radi se o vrlo jakom kandidatu koji je bio saradnik Thomasa Shannona, podsekretara za političke poslove u State Departmentu. To potvrđuje da američka administracija u BiH želi poslati uticajnog diplomatu - rekao je izvor blizak američkoj diplomatiji, prenose "Nezavisne novine".

Hearne je prije dolaska na mjesto zamjenika šefa Misije u Afganistanu bio viši Shannonov savjetnik, koji je trenutno treći čovjek u State Departmentu, iza sekretara Rexa Tillersona i njegovog zamjenika Johna Sullivana.

Jedan od razloga njegovog dolaska je činjenica da Hearne ima veliko iskustvo u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, a to potvrđuje i njegova zvanična biografija na stranici State Departmenta.

- Hearne je od 2012. do 2015. godine bio savjetnik za vanjske poslove Komande za specijalne operacije Američke vojske. Služio je dvije godine u Afganistanu, i to od 2008. do 2009. kao politički savjetnik glavnokomandujućeg generala američkih i savezničkih snaga u istočnom Afganistanu, a od 2007. do 2008. bio je savjetnik borbenim snagama u jugoistočnim provincijama u blizini pakistanske granice - navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Zanimljivo je i to da je 2013. godine Hearne primio predsjedničko unapređenje koje mu je dalo poziciju ekvivalentnu generalu Američke vojske sa jednom zvjezdicom.

S obzirom na to da govori i portugalski jezik, Hearne je dugi niz godina služio u Portugalu, kao i u američkoj misiji u Brazilu, gdje je između ostalog bio na pozicijama generalnog konzula u Rio de Žaneiru, kao i konzula za političke poslove u ambasadi u Braziliji.

Rođen je u Sjevernoj Karolini, a diplomatsku službu započeo je 1985. godine. Ekspert je za pitanja nacionalne bezbjednosti, a sedam puta je bio nagrađen visokim odlikovanjima State Departmenta. Američka vojska odlikovala ga je za izvanrednu civilnu službu tokom službovanja u vojsci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.