BIH

EPBiH traži rješenje spora sa "Strabagom": Hoće li "Končar" dobiti posao izgradnje hidroelektrane na Vranduku?

Piše: M. AŠČIĆ

4.9.2017

Hrvatska kompanija „Končar“ mogla bi, kako stvari stoje, preuzeti posao na izgradnji hidroelektrane (HE) na Vranduku vrijedne 114 miliona maraka, saznaje „Dnevni avaz“. 

„Končar“ bi, ustvari, kao dio već postojećeg konzorcija s austrijskim „Strabagom“, koji je najavio povlačenje iz projekta, mogao samo zamijeniti uloge vodećeg izvođača radova i nastaviti izgradnju hidroelektrane koja je najavljena kao jedan od strateških projekata „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH).

Ovakva najava dolazi u trenutku kada „Strabag“ i EPBiH vode žustre pregovore o nastavku izgradnje HE Vranduk, a nakon što su Austrijanci najavili da će raskinuti ugovor jer traže više novca od ugovorenog, a što bh. firma odbija.

Iako u EPBiH ovakva najava o ulasku „Končara“, kako nam je nezvanično rečeno, još nije došla pred Upravu, o njoj se razmišlja kao o realnoj opciji, jer je „Končar“ od prvog dana upoznat sa svim uvjetima, a predstavnici ove firme i njihovi inžinjeri već su obavili pripremnu fazu radova na rijeci Bosni kada su je pregradili.

No, jedna od opcija je i da EPBiH vrlo brzo stavi tačku na spor sa „Strabagom“, odbije sve zahtjeve i po užurbanoj proceduri raspiše novi tender, s tim da bi to značilo odgađanje radova.

Naši izvori tvrde da je neizbježna arbitraža sa „Strabagom“, iako ugovor koji su potpisali ne ide naruku Austrijacima. EPBiH je nedavno angažirala i stručne konsultante i pravnike da riješe spor, ali je očito da pomaka nema, te se još čeka odluka nadzornog organa, španskog „Aecoma“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.