BIH

Penzioneri danas s Novalićem: Konačna odluka o protestima

Piše: A. Nu.

5.9.2017

Penzioneri u Federaciji BiH, od kojih skoro tri četvrtine živi od 326 KM mjesečno, već odavno su izgubili strpljenje. Na težak položaj odlučili su ukazati organiziranjem protesta zakazanih za 14. septembar.

Rok Vladi FBiH da razgovara o povećanju penzija za 10 posto,  bio je dat do petka, 1. septembra.


No, zbog bajramskih praznika, sastanak su odgodili za danas (15 sati), za kada je zakazan sastanak predstavnika penzionera s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrom za rad i socijalnu politiku FBiH Veskom Drljačom.


Konačna odluka

Danas bi konačno trebalo biti poznato hoće li 16.000 penzionera, koliko ih je do sada registrirano za proteste u Savezu penzionera FBiH, zaista 14. septembra izaći na ulicu. 

Sve će zapravo zavisiti od toga hoće li Vlada FBiH moći povećati penzije, te to pismeno potvrditi, a onda će konačnu odluku o daljnjim potezima penzionera donijeti Skupština penzionera FBiH, čiji nam je predsjednik Omer Omerefendić potvrdio, da će vanredna sjednica tog tijela biti održana 11. ili 12. septembra, dakle uoči zakazanih protesta.

- Vlada FBiH, odnosno njeni predstavnici, iako smo im do petka bili dali rok, nisu ništa poduzeli kako bi se sastali s nama. Oni to pravdaju brojnim obavezama koje su imali pred Bajram, tako da su nas u utorak poslije podne pozvali da razgovaramo o svim problemima naše populacije. Posljednji put pred proteste vidjet ćemo šta to Vlada nudi penzionerima za prevazilaženje teškog materijalnog položaja. Izjasnit ćemo se je li nam prihvatljiva Vladina ponuda ili idemo u proteste – ističe Omerefendić.

Prihodi od doprinosa

Navodi da je za sada izvjesno da svim penzionerima, njih više od 408.000, neće penzije moći biti povećane za 10 posto, kako su to do sada u svojim zahtjevima tražili predstavnici penzionera.

- To bi godišnje koštalo 200 miliona KM, što trenutno nadležni nisu u mogućnosti ispuniti. No, nama je najbitnije da penzije budu povećane za 10 posto onim penzionerima koji dobivaju 326 KM mjesečno, a takvih je 275.000. Povećanje penzija ovoj populaciji Vladu bi koštalo 60 do 80 miliona KM godišnje. To bi se, po svoj prilici, s obzirom na povećane prihode od doprinosa, moglo osigurati. Mi sada pokušavamo da uradimo ono što je objektivno moguće u sadašnjoj situaciji za penzionere – ističe Omerefendić.

Čekaju novi zakon

Omerefendić navodi da u ovom mjesecu očekuju i da, prema obećanju ministra Drljače nakon posljednjeg sastanka, bude donesen novi zakon o PIO, čime bi se odmah otvorila mogućnost za rast penzija.

Danas isplata za avgust

Dane Bajrama, kao i ranijih godina, penzioneri su proveli vrlo skromno. To je sramota za vlast. Godinama za značajan praznik nismo dobili penzije. Tako je bilo, nažalost, i ovoga puta. Isplata penzija za avgust počet će u utorak, 5. septembra, i koeficijent nije promijenjen – podsjetio je Omerefendić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.