BIH

Bojkot | Prvi dan nastave u OŠ „Kiseljak 1“: Umjesto đaka, u školske klupe sjeli njihovi roditelji

Roditelji đaka OŠ „Kiseljak 1“: Djeca neće na nastavu do ispunjenja zahtjeva

Piše: K. T. - A. H.

5.9.2017

Kako su ranije najavili, roditelji đaka koji pohađaju Osnovnu školu „Kiseljak1“ jučer su, umjesto svoje djece, sjeli u školske klupe. Time su još jednom iskazali nezadovoljstvo i revolt što njihova djeca nastavu pohađaju u neadekvatnim uvjetima.  

Sramotan odnos

Vijeće roditelja OŠ „Kiseljak 1“, u kojoj se nastava odvija po bosanskom nastavnom planu i programu, već godinama upozorava nadležne da su njihova djeca diskriminirana u odnosu na djecu iz susjedne OŠ „Kiseljak“, koja pohađaju nastavu po hrvatskom nastavnom planu i programu, jer nemaju adekvatan prostor za učenje niti fiskulturnu salu.

Zahtijevaju da OŠ „Kiseljak“ ustupi više prostora u fiskulturnoj sali ili da se izda dozvola za dogradnju zgrade u kojoj na nastavu idu njihova djeca. Također, traže objašnjenje od svih nadležnih, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, zašto se budžetom u Kiseljaku za dijete iz škole koja radi po hrvatskom nastavnom planu i programu predviđa 3.400 KM, a za dijete koje radi po bosanskom nastavnom planu i programu tek 1.700 KM.

- Pozivamo sve škole u kojima postoji diskriminirajući odnos prema djeci da nas pozovu i mi ćemo im pomoći i zajedno s njima protestirati kako bismo se svi zajedno izborili za prava djece, bez obzira na naciju, jer djeca bi nam trebala biti najbitnija - rekao je Kenan Bajrić, predsjednik Vijeća roditelja OŠ „Kiseljak 1“.

On je najavio da djecu neće slati u školu sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Siromašna država

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez kazala je da Ministarstvo podržava rad Vijeća roditelja i njihovu borbu za poboljšanje pedagoških standarda.  

- Napominjem da se ovdje radi o područnoj školi, a od 83 područne škole u SBK samo jedna ima vlastitu sportsku dvoranu. Više od 4.000 đaka, što je više od 20 posto djece, u SBK nema adekvatne pedagoške uvjete i tu se ne radi o diskriminaciji, nego o siromaštvu države koja ne može pružiti adekvatno obrazovanje djeci – navela je Čerkez te dodala da se dodjela prostorija dogovara na lokalnom nivou.

Ministrica bi danas, kako nam je rečeno u OŠ Kiseljak 1“, trebala doći i razgovarati s roditeljima, kako bi se pronašlo rješenje ovog problema.

Čerkez: Nema sredstava

Djeca iz Konjević-Polja u školi u Novoj Kasabi

U Edukativnom centru u Novoj Kasabi jučer je počela nastava za učenike bošnjačke nacionalnosti čiji su se roditelji opredijelili da njihova djeca uče bosanski umjesto „jezika bošnjačkog naroda“, kako je to naredilo Ministarstvo prosvjete RS.

- U Edukativni centar upisano je 115 djece, od čega osmero u prvi razred. Prvačića je, kao što se i očekivalo, manje, a razlog je poznat. Dosta porodica s malom djecom u posljednjih nekoliko godina odselilo se u Federaciju ili u inozemstvo. I ove godine imamo kvalificiran nastavni kadar, a predavanja će se odvijati po nastavnom planu i programu Sarajevskog kantona – kazao nam je Muhizin Omerović, predstavnik roditelja djece koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi.

Nezvanično saznajemo da je i ove godine jedan broj roditelja iz Konjević-Polja svoju djecu upisao u tamošnju područnu OŠ, iako će im biti uskraćeno izučavanje bosanskog jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.