BIH

Burna rasprava na sjednici VSTV-a | Jukić: Poručili su da me prati OSA

E. HALIMIĆ

6.9.2017

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH koja je počela danas u Sarajevu dnenim redom bilo je predviđeno da članovi Vijeća raspravljaju o stanju i aktuelnim napadima na pravosuđe. Međutim, na prijedlog predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije ta tačka dnevnog reda preimenovana je u informaciju potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

U uvodnom izlaganju Jukić se osvrnula na Facebook grupu „Hapsi Mektiću, hapsi“, koja je, prema njenim navodima, „planirala i pozivala na opkoljavanje zgrade VSTV-a, vješanje članova i njeno silovanje“.

Ustvrdila je da smatra da iza toga stoji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, jer članovi te grupe sebe nazivaju njegovim dobrovoljcima te je pozvala ministra Mektića da, ukoliko on iza toga ne stoji, naredi da se isti sadržaj ukloni.

U nastavku izlaganja Jukić je navela da većina medija, ne svi, rade pod diktatom političkog režima te je istakla da to smatra zbog činjenice da se ne objavljuje sve, već izborno, ali da pritom „ti isti mediji isključivo traže da se plaća pretplata“.

- Treba vidjeti ko finansira te medije i zbog čega su postali oružje u rukama političara – kazala je Jukić.

Istakla je da apsolutmo tačna informacija da je ona i v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić prisluškivane i praćenje, ali da se postavlja pitanje koja je institucija to radila.

- Na obilježavanje godišnjice Ustavnog suda neki ljudi poručili su mi da me prati OSA – kazala je Jukić.

Iskazala je sumnju da se svi posljednji događaji provode kako bi se srušila Gordana Tadić i kako ne bi postala glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

Pojasnila je da je prisluškivan njen lični telefon, ali i službeni mail „čime je oštećen i VSTV“. Dodala je da se zbog istupa Mektića obratila i Vijeću ministara, ali da, najvjerovatnije, nikad neće dobiti odgovor, „jer su SDA i SDS u koaliciji na tom nivou“.

U raspravu se naknadno uključio i Tegeltija koji je zatražio od Vijeća da ne raspravlja o ovoj tački jer, kako je naveo, više istraga o aktuelnom događaju je u toku, te kako se one ne bi ugrozile, Vijeće o tome ne bi trebalo raspravljati.

Na kraju burne rasprave koja je trajala oko sat, na prijedlog Tegeltije, informacija Ružice Jukić je primljena ka znanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.