BIH

Smrt djevojčice Larise Karamuje predmet nove istrage: Zeničko tužilaštvo istražuje zločin star 34 godine!

Jedna od fotografija stradale petogodišnjakinje

Piše: E. TRAKO - D. PAŠALIĆ

6.9.2017

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zaprimilo je krivičnu prijavu u slučaju ubistva djevojčice Larise Karamuje u Zenici iz 5. avgusta 1983. godine, saznaje „Dnevni avaz“.  

Na ovaj slučaj nedavno je upozorila porodica djevojčice, dok već duži period na Facebooku postoji stranica „Najokrutnije ubistvo djeteta na područjima bivše Jugoslavije“, koja je posvećena ovom slučaju.

Tužilačka odluka

Iz Tužilaštva su nam potvrdili da imaju zaprimljenu krivičnu prijavu protiv H. K. i M. V. K. zbog krivičnog djela ubistva.

- Predmet je u fazi prijave i uskoro se očekuje tužilačka odluka - kaže Naila Muratović, portparol Tužilaštva ZDK.

Prije mjesec, tačnije 5. avgusta, Sandra Karamuja, koja se u dopisu potpisala kao sestra nastradale djevojčice, napisala je da su prošle 34 godine otkako je Larisa zatečena mrtva u stanu njenog oca i njegove supruge u Zenici, na adresi Sarajevska 67.

- Dana 21. 6. 2017. podnijeta je krivična prijava za njeno ubistvo Tužilaštvu ZDK i slučaj već ima dodijeljenog tužioca. Zahvaljujemo svim državnim i kantonalnim ustanovama koje su nam urgentno proslijedile informacije koje posjeduju vezano za ovaj slučaj - napisala je Sandra Karamuja.

Ime mrtvozornika

Zahvalila je dobrim ljudima koji su im izašli ususret i objasnili koliko su mogli i šta su znali o okolnostima njene smrti.

- Ali, ipak još nismo ustanovili ime mrtvozornika koji je konstatovao smrt Larise Karamuje, ime doktorice iz Hitne pomoći koja ju je primila kada sam je tamo navečer dovela u pratnji našeg oca Husejina, ekipu iz Hitne koju sam ujutro 5. avgusta 1983. dovela u stan, opet u pratnji našega oca Husejina – napisala je Sandra. 

Zatečena mrtva

U statusu na Facebooku i u e-mailu koji je proslijeđen medijima navedeno je da su u stanu na žalosti bile i radne kolegice Husejina Karamuje iz Vodoprivrede Željezare.

- Voljela bih se čuti i s tim ženama. Molimo da nam se jave i svjedoci koji su dan prije vidjeli našeg oca Husejina na zeničkom bazenu, kada je tamo odveo svoje dvije najmlađe kćerke kojima je tada bilo 7 i 8,5 godina. Mlađa od sestara Larisa Karamuja ujutro 5. 8. 1983. zatečena je na krevetu pored mene, mrtva. Zahvalni bismo bili za bilo koju informaciju ili uputu kako se može doći do tih svjedoka – apelira se u statusu.

Tužilaštvo ZDK: Predmet u fazi prijave

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.