BIH

Općina Foča ima viška vode pa je može ponuditi komšijama

A. BAJRAMOVIĆ

6.9.2017

Nakon više od pola stoljeća korištenja, u općini Foča izgrađen je novi glavni gradski vodovod, a azbestno-cementne, za zdravlje opasne, dotrajale cijevi zamijenjene su novima.


Probni rad

Radovi su trajali godinu i okončani su u decembru 2016., a tokom probnog rada ustanovljeno je da lokalno komunalno preduzeće raspolaže značajnim viškovima vode.

- Općina Foča je izgradila primarni vodovod od izvorišta Lučka vrela do bazena u Ćerezluku, u dužini od 12,5 kilometara. Izmijenjene su cementno-azbestne cijevi, koje su štetne po zdravlje ljudi, a postavljene nove od PVC materijala, koje su zdravstveno i ekološki ispravne. Za narednu godinu planirana je i zamjena sekundarne mreže, koja, također, ima azbestne cijevi - kazao nam je Miomir Bojat, v. d. direktora JKP „Izvor“ iz Foče.

Količine vode kojima trenutno raspolaže fočansko komunalno preduzeće dovoljne su za snabdijevanje oko 50.000 stanovnika, a, prema posljednjem popisu stanovništva, u Foči živi manje od 20.000.

Dodatni radovi

- Vodovod je kapaciteta 150 litara u sekundi i sada imamo i viška vode koju možemo ponuditi i susjednim općinama. Na naš vodovod nekad je bila povezana Ustikolina, danas općina Foča u FBiH te bismo, uz neke dodatne radove, ponovo mogli uspostaviti vodosnabdijevanje u tom dijelu BPK Goražde - ističe Bojat.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.