BIH

SDA odustala od povlačenja iz Ugovora o granici

S. D.

7.9.2017

Deklaracija o Pelješkom mostu, koju su danas potpisala 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, izazvala je podijeljene reakcije, čak i među onima koji su je i sami potpisali. Na tekst Deklaracije potpis su stavili poslanici iz SDA, Nezavisnog bloka, SDP-a, SBB-a, DF-a, A-sda i BPS-a.

Poslanici SBB-a Deklaraciju su potpisali nakon što je iz dokumenta obrisana rečenica kojom se tražilo povlačenje BiH iz Ugovora o granici s Hrvatskom.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, pojasnio je razloge zbog kojih je ova stranka potpisala Deklaraciju.

- SDA je molio sve stranke iz FBiH, osim dva HDZ-a, da podrže Deklaraciju. Mi smo potpisali tek kada su pristali na naš uslov da iz teksta izbace prijetnju da će se BiH povući iz Ugovora o granici sa Hrvatskom. To je bila nepromišljena i po interese BiH opasna teza jer je taj Ugovor u potpunosti u interesu Bosne i Hercegovine - kazao je Arnaut.

S druge strane, poslanik Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka, je kazao da je Deklaraciju potpisao kako ga ne bi proglasili izdajnikom, iako to, kako je naveo, kao i neke druge stvari, nisu način kako će biti riješeno to pitanje.

U Deklaraciji se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore sa BiH radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru.

Poslanici u Deklaraciji pozivaju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da se, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja ove deklaracije na snagu ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, poduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj.

Klub poslanika SBB-a uputio je konkretan zaključak da Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisan u Sarajevu 30. jula 1999., a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

O ovom zaključku, ali i o samoj Deklaraciji, poslanici će se izjašnjavati u nastavku sjednice 13. septembra.

Rečenica nakon čijeg izbacivanja su poslanici SBB-a pristali da potpišu Deklaraciju

Konačan tekst potpisane Deklaracije

Potpisnici Deklaracije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.