BIH

MO BiH čini napore na ispunjavanju uslova za aktiviranje MAP-a

Avaz.ba

8.9.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima sastala se s otpravnikom poslova Ambasade SAD u BiH Paulom Horowitzem, s kojim je razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava i implementaciji usvojenog dokumenta "Pregled odbrane".

Pendeš je istakla da je Ministarstvo odbrane BiH učinilo značajne napore u vezi s ispunjavanjem talinskog uslova za aktiviranje MAP-a, te naglasila da će u predstojećih mjesec dana ti rezultati biti još vidljiviji, uzimajući u obzir konstantan napredak u knjiženju vojne imovine, napredak u implementaciji "Pregleda odbrane", kao i predanost Ministarstva odbrane BiH na reformama u sektoru odbrane.

Podsjetila je da je u procesu knjiženja, od 2015. na Ministarstvo odbrane BiH uknjiženo 28 perspektivnih lokacija, te da zbog složenosti procedura i postupaka knjiženja imovine na različitim nivoima vlasti u BiH, postoje razlozi na koje Ministarstvo odbrane BiH ne može direktno uticati. U tom kontekstu, konstatovan je napredak načinjen u proteklom periodu, pri čemu je razgovarano i o izazovima i načinima prevazilaženja objektivnih poteškoća pri knjiženju te imovine.

Također, na sastanku je bilo govora i o planiranoj posjeti ministrice Pendeš Sjedinjenim Američkim Državama, tokom kojega će, osim učešća na NATO konferenciji u okviru Programa izgradnje integriteta u odbrambenom sektoru, ministrica i delegacija MO i OS BiH imati i sastanke s visokim dužnosnicima u američkoj administraciji.

Pendeš je zahvalila Vladi i Ambasadi SAD na doprinosu i pomoći koju Vlada SAD konstantno pruža Bosni i Hercegovini u oblasti odbrambene saradnje i posvećenosti aktiviranju Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.