BIH

Sjećanje na šehide u Memorijalnom centru u Potočarima

Fena

8.9.2017

Memorijalni centar Potočari danas su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković te predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida BiH, boračkih organizacija i 'Majke Srebrenice'.

Ministar Bukvarević kazao je da se ova aktivnost Ministarstva organizira već deset godina zajedno s Koordinacijom boračkih udruženja, kada se prvog petka u septembru posjećuju spomen-obilježja u Bratuncu i Srebrenici i odaje počast nevinim žrtvama.

- Danas s ovog mjesta želimo da šaljemo poruke mira, suživota, ali i da smo mi svakodnevno u stroju onih koji čuvaju državu BiH. S ovog mjesta također šaljemo poruku da svaka stopa ove naše zemlje, koja je natopljenja šehidskom krvlju, pripada svakom njenom građaninu i zbog toga bila kakva priča o podjeli je nemoguća - poručio je ministar Bukvarević.

Ističe da se na ovaj način želi dati podrška ljudima koji su se vratili na ovo područje, uz poziv da se moraju poštivati ljudska prava svih građana na cijelom teritoriju BiH.

-Ovih mjesta se moramo sjećati tokom cijele godine, a ne samo 11. jula - naglasio je Bukvarević.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić rekao je da su Srebrenica i Potočari mjesto kojeg se trebamo sjećati "prije lijeganja i ustajanja, jer je to obaveza svih Bošnjaka", a predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković smatra da današnja posjeta govori da žrtve genocida u Srebrenici i drugim područjima nisu zaboravljene.

- Danas nastavljamo borbu za BiH, sa svim njenim narodima da bismo svi bili ravnopravni. U Srebrenici ima pozitivne slike koju treba prenijeti, Bošnjaka svakim danom ima više, a 75 posto bošnjačke djece je upisano u prvi razred u Srebrenici - istakao je Tabaković.

Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona u saradnji s Federalnim savezom osigurao je i pakete pomoći za ratne vojne invalide Bratunca, Srebrenice, Milića i Vlasenice koji će im biti uručeni.

- Paketi su uručeni predstavnicima boračkih organizacija u Srebrenici i Bratuncu, a oni će dalje da ih distribuiraju - istakao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK-a Fahrudin Hasanović.

U Memorijalnom centru Potočari danas je održan prigodan program te klanjana džuma-namaz koju je predvodio pomoćnik tuzlanskog muftije dr. Sead Seljubac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.