BIH

Grabovica: Obilježena 24.godišnjica zločina nad hrvatskim civilima

Piše: M.H.

9.9.2017

U Grabovici, sjeverno od Mostara obilježena je 24. godišnjica zločina nad 33 hrvatska civila iz tog sela, koje su počinili pripadnici Armije RBiH. 

Najmlađa žrtva ovog zločina Mladenka Zadro imala je svega četiri godine, a najstarija, Marko Marić, 87 godina.  

Mještani kažu da su do sada pronađeni nekompletni posmrtni ostaci 16 žrtava dok se za 17 njih još uvijek traga te ističu da po zapovijendoj odgovornosti za zločin u Grabovici do danas niko nije odgovarao.

Predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika „Grabovica 93“, Josip Drežnjak istakao je da su novi dokazi o tome koje je bio odgovoran na ovom prostoru i gdje je bilo komandno mjesto izašli na vidjelo te je zatražio je od Tužilaštva BiH da konačno javno saopći šta je s tim dokazima i dokumentima.

- Pitamo Tužilaštvo šta je s Grabovicom, direktivama i novim dokumenitima koji u Hagu nisu bili dostupni. 

Neka nam kažu drži li se to negdje u ladici i jesu li to neki nedodirljivi ljudi kojima ne možemo ništa-naveo je Drežnjak.

Povodom godišnjice zločina, cvijeće su ispred lokalnog spomen obilježja položile brojne delagacije, među kojima i delagcija HNS-a BiH predvođena Draganom Čovićem, a križni put i svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.