BIH

Nakon što je SBB uputio zaključak i korigirao deklaraciju: SDA-ov salto mortale preko Pelješkog mosta

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

10.9.2017

U pojedinim medijima jučer se pojavila informacija da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio pismo Andreju Plenkoviću, hrvatskom premijeru, u kojem predlaže brzo rješenje pitanja utvrđivanja granice između BiH i Hrvatske, s posebnim fokusom na razgraničenje na moru.

Taj proces bi, prenijeli su mediji navode iz pisma, trebao prethoditi odluci Hrvatske da otpočne gradnju Pelješkog mosta, a Zvizdić se u pismu pozvao na neophodnost ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske potpisanog 1999. godine.


Faksimil deklaracije o Pelješkom mostu: Sporna tačka 4., kojom je traženo da BiH izađe iz Ugovora o granici, uklonjena na zahtjev SBB-a. Faksimil deklaracije o Pelješkom mostu: Sporna tačka 4., kojom je traženo da BiH izađe iz Ugovora o granici, uklonjena na zahtjev SBB-a

Značajan zaokret

Ovaj prijedlog iz Zvizdićevog pisma korespondira sa zaključkom Kluba poslanika SBB-a predloženim na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u četvrtak, 7. septembra, da Predstavnički dom „traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisanog u Sarajevu 30. jula 1999., a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

O ovom zaključku poslanici će se izjašnjavati u nastavku sjednice 13. septembra, a za sada je nepoznato je li Zvizdić svojim pismom i prije odluke Doma već pristupio realizaciji ovog SBB-ovog prijedloga. Kako god, na ovaj način Zvizdić je, ustvari, u potpunosti prihvatio stav SBB-a, a SDA očigledno odlučila napraviti zaokret u dosadašnjoj strategiji i načinu tretiranja teme izgradnje Pelješkog mosta.

Naime, poznato je da je prije samo nekoliko dana Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, zaprijetio u pismu hrvatskom resornom ministru da će se BiH povući iz Ugovora o državnoj granici dviju zemalja.

Da je SDA bila ozbiljna u ovim namjerama, pokazuje i tekst deklaracije o Pelješkom mostu koji je grupa poslanika SDA u Parlamentu BiH ponudila poslanicima iz drugih stranaka na potpisivanje, također, na sjednici u četvrtak, 7. septembra. U tački 4. te deklaracije bilo je navedeno i da Predstavnički dom od nadležnih institucija BiH traži pokretanje procedure izlaska iz Ugovora o granici BiH i Hrvatske!

Opasna rečenica

Na to da je za njih ova rečenica sporna i da, ukoliko bi došlo do povlačenja BiH iz Ugovora o granici, to za našu zemlju predstavlja opasnost, ukazali su poslanici iz Kluba SBB-a, koji su kao uvjet da potpišu deklaraciju tražili da se sporna rečenica ukloni iz teksta. U konačnici, kada je ta rečenica brisana iz deklaracije, potpisali su je i poslanici SBB-a. A o tome zašto su to tražili, za „Avaz“ je pojasnio Damir Arnaut, poslanik SBB-a i ekspert za međunarodno pravo.

- Prije svega, jer je taj ugovor izuzetno povoljan po interese BiH, ne samo zbog granice kod Neuma već i zbog dijelova teritorija kod Martinbroda i na rijeci Savi. Najbitnije je, međutim, da je tim ugovorom suverenitet BiH nad otocima Veliki i Mali Školj te vrhom poluotoka Klek zauvijek potvrđen. Naime, bez ta tri dijela kopnenog teritorija BiH teritorijalno more bi ne samo bilo tri puta manje već bi se sastojalo iz tri nepovezana dijela, bilo bi takozvano mare clausum, odnosno zatvoreno more - kazao je Arnaut.

Pogoršani odnosi

Problematika u vezi s gradnjom Pelješkog mosta posljednjih mjeseci izazvala je pogoršanje odnosa između BiH i Hrvatske, ali i dodatno zaoštrila sukobe na domaćoj političkoj sceni. U posljednje vrijeme iz institucija BiH na adrese hrvatskih i evropskih zvaničnika otišlo je više pisama, ali ne kao odraz stavova države BiH, nego kadrova određenih stranaka, pozicioniranih na izvršnim i zakonodavnim funkcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.